Megérzik a balatoni költségvetések az ingyenes parkolást és a gépjárműadót

Több balatoni települést is érint az ingyenes parkolásról szóló intézkedés bevezetése. Van amelyik település hatmillió forint kieséssel számol, de van ahol ez az összeg elérheti a több tízmillió forintos nagyságrendet is.   Ugyanez a helyzet a gépjárműadó kieséssel is bizonyos településeket. 

Összesen 1514 fizetős parkolóhelye van Siófok városának. Egy kivitelével, 708 belvárosi parkolóért egész évben fizetni kell, a többiért csak szezonálisan, május 15-e és szeptember 15-e között. Az önkormányzat jelenleg nem tudja megsaccolni, hogy a parkolási díjak elengedése mekkora bevételkiesést jelent, de tavaly 160 millió forintot szedtek be a díjakból – írja a sonline.hu.  Siófokon egyébként már március 17-től ingyen lehet parkolni.

Balatonföldváron csak május elsejétől szeptemberig kell jegyet váltani. A településen mintegy ötszáz fizetős parkolóhely van, ebből a város éves bevétele harminc-harmincötmillió forint.

Balatonfenyvesen csak a szezonban, június elejétől augusztus végéig kell fizetni a parkolásért. Az önkormányzat becslése szerint, ha nyáron is marad ez az állapot, akkor hatmillió forinttól esnek el.

Az idén szerették volna bevezetni a fizetős parkolást Balatonbogláron. A településen ugyanis jelentősen megnövekedett a forgalom, csak a Gömbkilátót évente száztizenötezren látogatják. Mészáros Miklós polgármester a sonline.hu-nak elmondta: mivel az egész országban ingyenessé tették a parkolást, természetesen nem vezetik be a fizetős szolgáltatást, hanem elhalasztják egy évvel. A tervek szerint négyszáz-ötszáz fizetős parkolóhelyet jelölnek majd ki, óránként pedig háromszáz forintot kérnek el, de bevezetik a napijegyet és az éves bérletet is. A balatonbogláriaknak azonban nem kell majd fizetniük a parkolásért.

Fonyód Önkormányzata 400-500 millió forintos bevételtől eshet el összességében – ezt már Fonyód Polgármestere mondta a Fonyód Médiában tett videónyilatkozatában. A kiesésben érintett tételek között sorolta Hidvégi József is a parkolási díjak elmaradását.

Ambrus Tibor Csopak polgármestere videóüzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy a település bevételének nagy része is turizmusból származik. A településvezető hozzátette: a strand és az üdülőfalu, valamint az idegenforgalmi adó kiesése mintegy kétszázmillió forintot tesz ki, a gépjárműadó elvonása pedig önmagában harminc milliós tételnek felel meg.