Megérkezett a felújított orgona a balatonfüredi Fehér templomba (Balatonfüredi Napló)

A kibővített műemlék hangszer az orgonairodalom szinte valamennyi darabjának lejátszására alkalmas lesz, így koncertorgonaként is használhatják majd.

Tavaly októberben szállították el a füredi Fehér templom híres Angster orgonáját a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra műhelyébe. A Balatonfüredi Református Egyházközség eleinte csak felújításra gondolt, azonban ez is több tízmilliós tétel lett volna. Felmerült tehát a gondolat, hogy ha már ilyen nagymértékben hozzá kell nyúlni a műemlék hangszerhez, akkor egy olyan bővítésre kerüljön sor, ami által koncertorgonává válhat.

Ez az orgona 1884-ben érkezett Füredre, megfelelt az Angster József által a katalógusában legjobbnak tartott hangszernek. Egy majdnem eredeti állapotában fennmaradt hangszerről van szó, az egyetlen nem eredeti része a fúvója volt, de most ezt is visszaalakították az eredetihez hasonlóra. Istentiszteleti használatra, liturgikus hangszernek készült, koncert-célokra nem igazán volt alkalmas: egy billentyűsora (manuálja) volt, és hiába volt 24 pedálja, azokhoz csak 12 hang tartozott 

-mondta el a Balatonfüredi Naplónak  Bátki Dávid Géza, a Balatonfüredi Református Egyházközség lelkipásztora.

A füredi hangszer felújítását végző Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra részben az Angster örökség továbbvivője, másrészt olyan darabok fűződnek hozzájuk, mint a MÜPA, a Mátyás templom vagy az Esztergomi Bazilika orgonája. A füredi hangszerbe kilenc új sípsor (regiszter) került, a meglévőket felújították, a sípsorokat pedig bővítették huszonhét hangra. A pécsi műhelyben tisztították és konzerválták a faanyagot, és megtörténtek a mechanikai átalakítások. A 12 sípsor 23-ra bővült, ezzel párhuzamosan pedig két, kombinálható billentyűsorral rendelkező, új játszóasztalt építettek be. A regisztermechanika helyett elektromágnes vezérlést kapott a hangszer, így előre programozhatóvá vált (Setzer-kombináció).