Megépül a Keszthelyt elkerülő körforgalom (TV Keszthely)

Idén megépül a Keszthelyt elkerülő út és a Rezi út csomópontjába tervezett körforgalom. Keszthely környékén több útfelújítás is lesz, többek közt a Várvölgyi út, az alsópáhoki főút és a Sármelléket Zalavárral összekötő út egyes szakaszai is új burkolatot kapnak, de kiszélesítik a Zalaszántót Várvölggyel összekötő utat is. A kivitelezések várhatóan áprilisban kezdődhetnek, jelenleg útburkolat-javításokat végez a Magyar Közút.

Az elmúlt évben a Magyar Közút 1,5 milliárd forintot költött útfelújítási munkákra Keszthelyen és térségében. A megyében további kettőmilliárd forintot áldoztak erre a célra, így mintegy 20 kilométer közút újult meg Zalában. A környéken négy kiemelt beruházás volt, mondta el a TV Keszthelynek Mórocz József a Magyar Közút megyei igazgatója:

„Zalaapáti és Zalaszentgrót közötti útszakaszon végeztünk mintegy négy kilométeres felújítást, ahol teljesen megújult az útburkolat. A 75-ös és a 76-os főutak csatlakozásában a körforgalmat újítottuk fel. Keszthelyen a Csapás útnak a felújítására került sor, mintegy 1,1 kilométer hosszúságban, illetve Gyenesdiáson tudtuk a 71-es útnak a burkolatát megújítani.”

– fogalmazott. 2021-ben is folytatódnak az útfelújítások a térségben. Manninger Jenő országgyűlési képviselő közölte:  az idén megépül a Keszthelyt elkerülő út és a Rezi út csomópontjába tervezett körforgalom.

„A NIF Zrt. – ez a beruházásokat végző cég közölte, hogy eredményes volt a közbeszerzés a cserszegi körforgalomnál. Most már elmondhatjuk, hogy az elkerülő út és a cserszegi körforgalomnál elég a pénz, folyik a kivitelezői szerződés aláírása. Áprilisban átadják a munkaterületet és idén el is végzik a körforgalom építését.”

– tette hozzá Manninger Jenő. A körforgalom építése mellett még számos útszakasz fog megújulni Keszthely térésében. A mostanában nagyon terhelt várvölgyi úton újabb 1,1 kilométernek a felújítása történik meg. A Zalaszántó és Várvölgy közötti, mindössze négy méter széles összekötő utat pedig kiszélesítik és felújítják. A munkálatokat fokozatosan, több forrásból végzik el. Uniós támogatásból 1,1 kilométer, majd hazai forrásból 1,8 kilométeres szakaszt újítanak fel. A szakemberek a forgalmi terheltséget figyelembe véve további szakaszokat is felújítanak.

„Sor kerül például Alsópáhokon annak az ötszáz méternek a felújítására, ami még hiányzik a főutcán. Sármellék és Zalavár között 2,7 kilométer hosszan lesznek útfelújítások, illetve Karmacs környékén. Ott nem teljes felújítás, hanem 4 kilométer hosszan helyi beavatkozás lesz, ami azt jelenti, hogy a meglévő úthibákat javítják ki” 

– fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Az útfelújítási munkálatok időjárásfüggőek, alapvetően áprilisban indulhatnak. A Keszthely és Várvölgy közötti szakasz az év második felére van ütemezve, a többi beruházást tavasszal szeretnék elindítani. Manninger Jenő hozzátette, a körforgalom építése nyáron is zajlik majd, így elkerülhetetlen, hogy forgalmi torlódások legyenek.