Megalakult a Petőfi Klub Keszthelyen (TV Keszthely)

Megalakult a Petőfi Klub Keszthelyen. Zala megyében Lenti és Nagykanizsa mellett a Balaton-parti városban lesznek olyan programok, amelyek a nagy költőóriás szellemiségéhez igazodnak. A közönség nem csak helyi előadók, művészek eseményein vehet részt, több hazai és nemzetközi hírű produkció is csatlakozott a programsorozathoz.

Az Országgyűlés még 2020-ban döntött úgy, hogy a 2022-es és a 2023-as esztendőt Petőfi Sándor emlékévvé nyilvánítja. Ennek egyik kiemelt programja a költőóriás nevéhez fűződő klubok megalakítása a Kárpát-medencében. A települések folyamatosan csatlakoznak a hálózathoz, a tervek szerint 2023-ra 200 helységben működnek majd ilyen klubok.

„A Nemzeti Művelődési Intézet koordinátor szerepet játszik ebben a projektben. A befogadó intézmények pedig a tartalomszolgáltatók által nyújtott, Petőfi szellemiségét idéző programokat kínálnak térítésmentesen a kultúrát kedvelő közönségnek. A Petőfi szellemiségét kihangsúlyoznám ebben, és ezzel kapcsolatban lesznek majd a programok.”

idézi a TV Keszthely Matyasovszky Margitot, az NMI megyei vezetőjét.

A Petőfi Klubok célja a közösségépítés, a történelmi, művelődéstörténeti és irodalmi tudásbővítés. A Goldmark Károly Művelődési Központ az elmúlt 20 évben kiemelkedően magas színvonalú programokat szervezett. Az intézmény évente mintegy 400 eseményt rendez, amely több mint 100 ezer látogatót vonz.

„Úgy kalkulálok, hogy 40 héten lesz itt olyan jellegű program, ami a Petőfi Klub szellemiségéhez, Petőfi életművéhez, a reformkorhoz kapcsolódik, de nem kell ezt annyira szigorú értelemben venni. Én úgy gondolom, hogy a reformkori szellemiségbe bőven beleférnek olyan programok, akár legyen az zenei vagy bármi más tekintetben, ami nem csak szigorúan Petőfi életműre fókuszál.”

mondta Osvald Bálint, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatóhelyettese.

A Petőfi Klub megalakulásán Manninger Jenő országgyűlési képviselő a költőóriás életművét méltatta. Ezt követően könyvcsomagot adott át Keszthely polgármesterének és a Goldmark Károly Művelődési Központ vezetőjének. A megnyitón elhangzott, Szendrey Júlia és Keszthely kapcsolata különleges színezetet ad a klubnak.

„A személyes kapcsolódás is megvan, hiszen Szendrey Júlia, Petőfi Sándornak a felesége keszthelyi származású. Az ő szülőháza a mai napig megvan és látogatható a Fenyves allé mellett. Nem csak, hogy látogatható, hanem hála a Jóistennek, nagyon sokan látogatnak minden évben. Úgyhogy nagyon büszkék vagyunk erre is.”        

-mondta Nagy Bálint polgármester.

A Petőfi Klub első programján A három Andrássy-lány címmel hallhattak előadást az érdeklődők. A témába Kériné Ódor Orsolya avatta be a közönséget.