Megalakult a Keszthelyi Kulturális Kerekasztal (zaol.hu)

Megalakult pénteken a Keszthelyi Kulturális Kerekasztal, amely a területen működő intézmények, szervezetek közötti együttműködést hivatott erősíteni. Az új fórum egyik legfontosabb célja, hogy a város minél jobban kiaknázhassa az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt lehetőségeit.

Két év múlva Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa, ám a program a balatoni régió egészére koncentrál, s kínál fejlesztési lehetőségeket. Nagy Bálint keszthelyi polgármester a pénteki tanácskozáson elmondta, Keszthely is csatlakozott a projekthez, az együttműködési megállapodásokat, szerződéseket már megkötötték a szervezőkkel – írja a zaol.hu.

A Kultúrkör nem formális találkozásokra hívja a szektor szereplőit, hanem érdemi munkára – szögezte le a városvezető.

Ezzel pedig közép- és hosszú távon is meghatározhatjuk Keszthely jövőjét, méghozzá úgy, hogy kihasználjuk az intézmények, szervezetek közötti együttműködésben rejlő lehetőségeket. A turizmus egyik zászlóshajója ebben a térségben a kultúra, amelyről stratégiában kell gondolkodnunk, összehangolva, hálózatba szervezve a rendezvényeket, termékeket. Ebben hatalmas erő van.

– fogalmazott.

Az első alkalommal a város intézményei és a Helikon Kastélymúzeum képviselői találkoztak, egyeztettek a város vezetőivel, később szeretnék bővíteni a kört az egyetemmel, a majormúzeummal, az egyházakkal és a civil szférával, jelezte Nagy Bálint. A polgármester hozzátette, ahhoz, hogy ezen a területen a város sikeres legyen a térségi, regionális és operatív projektekben, előbb „házon belül kell kiépíteni” egy hatékony rendszert.

Arra kérte a kulturális kerekasztal tagjait, hogy már az idei évtől tartsák szem előtt a Veszprém-Balaton EKF-projekt lehetőségeit, s a következő két évben, közösen gondolkodva, egymáshoz kapcsolódva tervezzék fejlesztéseiket. A munka pedig 2023-ban nem érhet véget, a kulturális főváros program pozitív hozadékaira azt követően is építeni kell, hangzott el a rendezvényen.

A Keszthelyi Kulturális Kerekasztal munkáját a jövőben Kovács Szabolcs polgármesteri turisztikai tanácsadó koordinálja. A szakember úgy fogalmazott, Keszthely nemzetközileg is versenyképes kulturális termék. Az intézményközi szinergiákat kihasználó munkaszervezet pedig kellő keretet ad a Veszprém-Balaton EKF-projektre való felkészüléshez.

Az első alkalommal a város vezetői és az önkormányzat szakemberei mellett képviseltette magát mások mellett a Helikon Kastélymúzeum, a Balatoni Múzeum, a Goldmark művelődési központ és a városi könyvtár is.