Megakaszthatták a civilek a Balatonmáriafürdőre tervezett betonkomplexum építését (Napi.hu)

Úgy fest, Zamárdi és Siófok/Széplak után a Balaton délnyugati sarkában lévő kis üdülőfaluban, Balatonmáriafürdőn is sikerül ellenállni egy beruházói beton rémálomnak. A befektetők ugyanis felfüggesztették a Balaton Coast elnevezésű projekt engedélyezési folyamatát – adta hírül a napi.hu

A portál emlékeztet: tavaly felbukkant egy beruházó, a győri Balaton Coast Kft., nagyívű fejlesztési elképzelésekkel állt elő a falu egy régóta üresen álló, ám a helyiek és a nyaralók által ugyancsak régóta “belakott” vízközeli területre. Egy ingatlanforgalmazó és -kivitelező cég oldalán jelenleg is elérhető értékesítési tervdokumentációból nagyjából ki is derült, hogy mit terveznek a feltöltött, de parlagon fekvő terület egy részével.

A portál szerint zavaros volt az előkészítési és engedélyezési folyamat, a megismert látványtervekben foglaltak nem nagyon fértek bele a helyi szabályozásokba, eladható lakásokat akartak építeni ott, ahol ilyet nem lehet, majd a projekt átváltott több tucat szolgálati lakás megvalósításába – azok kialakítását ugyanis nem tiltja a szabályozás.

A teljes terület két helyrajzi számon van, az építkezésre kiszemelt kisebb, csaknem 5600 négyzetméteres része régóta magántulajdon, már többször felröppentek hírek a beépítéséről, ami mostanában valósággá is kezdett válni.

A megismert vázlatterv alapján egy, a környékbe semmilyen szempontból nem illő hatalmas építményt álmodtak a feltöltött területre, amelyben alapértelmezésben egyebek mellett 73, különböző méretű és elrendezésű, eladásra kínált lakást helyeztek volna el.

Ez azonban a helyi építési szabályzat (HÉSZ) szerint a VK5 (központi vegyes terület) övezetben nem megengedett a település képviselő-testületének 5/2012.(III.21.) önkormányzati rendelete szerint. Az, hogy nem szálláshelyet akarnak létrehozni, hanem eladható lakásokat.

A helyiek azonban pont ezt szeretnék elkerülni, így petícióval éltek a polgármesternél (erről itt írtunk korábban).  A lakosok, nyaralók nagyon nem szeretnék ezt, egyrészt a helyi mértékben gigászi építkezéssel járó üzemi forgalom, másrészt az elkészülte után állandósuló használati forgalom felvételére messze nem alkalmasak a környékbeli utcácskák.

A projekt ebben a formában és egyéb szabálytalanságok miatt több helyi lakos és nyaralótulajdonos szerint elvileg nem engedélyezhető.

A beruházó cégnél a napi.hu újságírója rákérdezett, hogy meg tudják-e erősíteni, hogy visszavonták az engedélyezési kérelmet, s így a projektet egyelőre befagyasztották. Válaszokat egyelőre nem kaptak.

Mindenesetre úgy fest, a helyi civilek fellépése szűkebb környezetük védelme érdekében nem teljesen hatástalan a Balaton mellett sem, esetenként hatékonyan fel tudnak lépni a kizárólag projektszemléletű betonlobbi ellenében is – írja a napi.hu.