Meg se kottyantak a Balatonnak az eddigi májusi zivatarok

Keddre újabb egy centiméterrel csökkent a Balaton vízszintje. Kevésnek bizonyultak az eddigi májusi esőzések, a tó  átlagos vízállása a hó eleji 105-ről 101 centiméterre esett vissza – a vizugy.hu adatai szerint. Ez mintegy 20 centiméterrel elmarad a tavasszal kívánatos 120 centiméteres üzemi vízszint-maximumtól. A víz hőmérséklete 20 Celsius fok volt a kedd hajnali siófoki mérés szerint.

Ami a keddi időjárást illeti, lehet számítani záporra, szélre és napsütésre is az üdülőrégióban. A legmagasabb nappal hőmérséklet nyugaton 27, 28, keleten 24, 25 fok körül alakul. Késő este 19, 20 fok valószínű – a met.hu előrejelzése szerint.

A met.hu előrejelzése (amely oldalon a szélirányról, hőmérséklettől kezdve a páratartalomig vagy hullámmagasságokig térképen láthatóak további részletes adatok is):
Mérsékelt (10-20 km/h) északkeleti, keleti szél a Balatonnál napközben többször megélénkül (25-35 km/h), időnként meg is erősödik (35-45 km/h). A délután második felében a tengelyirányú (ÉK) szél tovább erősödhet (50-55 km/h), kora este akár egy-egy viharos (55-65 km/h) széllökés is előfordulhat a Balaton nyugati felében.
Reggel már csak eső, gyenge zápor alakulhat ki, kora délelőttre a térség keleti felében is megszűnik a csapadék. Reggel keleten még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a délelőtt folyamán nyugat felől felszakadozik, elvékonyodik a felhőzet. A folytatásban a fátyolfelhőzet mellett több órás napsütés ígérkezik.
A délután második felére nyugat felől ismét erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, amelyhez zápor kapcsolódhat, mennydörgés, villámlás kíséretében.