Márciustól hozza a posta a koronavírus elleni védettséget tanúsító igazolványt (veol.hu)

A kormány közölte, a koronavírus elleni védettséget háromféleképpen lehet igazolni. Annak, aki megkapta a védő­oltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, az állam hivatalból kipostázza az ingyenes kártyát. Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tesztelt, azonban utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesést, a védettségi igazolványt elektronikus úton vagy személyesen igényelheti bármely kormányablakban – írja a veol.hu.

Az oltás miatt kapott kártyának – amely a személyi adatok mellett tartalmazza a védőoltás idejét és típusát is – nincs érvényességi ideje. Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigéngyorstesztje lett.

Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert például tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esett át a betegségen, és otthoni karanténban maradt –, akkor a teszt utáni tizedik nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő hat hónap.

A fertőzésen való átesést bizonyító ellenanyag-vizsgálat önköltséges, hatósági ára 11 ezer forint. Emellett ki kell fizetni a védettségi igazolvány kiállításának 3000 forintos összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt az illető, akkor jogosult a védettségi igazolványra, amelynek érvényessége ebben az esetben négy hónap. A védettségi igazolványt elektronikus úton vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

A kormányzati honlapon megjegyezték, a védettséget az igazolványon túl okostelefonos alkalmazással is lehet igazolni. Arról, hogy mire jogosult az, aki rendelkezik a kártyával, később döntenek.