Márciusban nyithat a sportcsarnok Tihanyban (Tihanyi Visszhang)

Utolsó szakaszába ért az iskola udvarán létesülő sportcsarnok építése Tihanyban. Jelenleg a küzdőtér aljzatának betonozása zajlik, majd erre kerül végleges burkolatként a parketta. Várhatóan február közepére kész lesz a teljes beruházás, a műszaki átadás után elkezdődhet a próbaüzem.

Sajnos pár hónapot csúszik a sportcsarnok átadása, amit részben a külföldről érkező tetőszerkezeti elemek késedelme okozott. Reményeim szerint március közepétől már lehet használni a sportcsarnokot, amely praktikus funkciói mellett egyúttal valóban szép, impozáns épület lesz – nyilatkozta a Tihanyi Visszhang című újságnak Tósoki Imre polgármester.

A csarnok üvegezése, világítása és vizes blokkjai készen vannak, a belső munkálatok mellett még a napelemek elhelyezése van hátra. A tetőre kerülő napelemek az épület teljes fűtését és hűtését illetve az elektromos ellátást biztosítják majd. Így a csarnok üzemeltetése gazdaságos lesz, csupán a vízfogyasztás költségeivel kell számolni. A sportterem egy elválasztó függönnyel két részre osztható, így egymással párhuzamosan két iskolai osztály is használhatja majd. A szabványos pálya alkalmas lesz futsal valamint kosárlabda mérkőzések lebonyolítására, a kosárpalánkokat, ha azokra éppen nincs szükség, egy elektromos szerkezet emeli majd fel. Az öltözőkkel, kiszolgáló helyiségekkel ellátott létesítménybe egy modern eredményjelző táblát is felszerelnek. A küzdőtér parkettás burkolatát egy könnyen használható speciális szőnyeg védi majd a rendezvények esetén. A 150 fős lelátóval tervezett csarnokba mozgatható padozat és plusz székek is kerülnek, így nagyobb rendezvényeknek is helyet tud adni az épület.

Az 1400 négyzetméteres létesítmény az iskolai testnevelés mellett más funkciókat is ellát majd, különböző kulturális rendezvényeknek, sporteseményeknek adhat otthont, és itt tartja majd az edzéseit illetve a hazai mérkőzéseit a helyi sportegyesület. Várhatóan a sportcsarnok üzemeltetése és fenntartása két új munkahelyet is teremt a településen, hiszen szükség lesz egy takarítóra és egy gondnokra is. A Tihanyi Bencés Iskola udvarán létesülő több funkciót is ellátó, modern sportcsarnok 540 millió forintból épül. A Magyar Labdarúgó Szövetség látvány-csapatsportok pályázatán nyert támogatás révén valósulhat meg a beruházás. 340 millió forint a társasági adók felajánlásából gyűlt össze, 100 millió forintot a kormány, és 100 milliót az önkormányzat tett hozzá.