1848 március 15: így emlékeztek a Balaton körül

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepének alkalmából szinte az összes Balaton körüli településen megemlékezéseket tartottak. Volt ahol szoboravatással, máshol gyermekműsorokkal hajtottak főt a hősök előtt. A hirbalaton.hu összeállítását az ünnep napján folyamatosan frissítettük. 

A magyarság elpusztíthatatlan szabadságvágyáról szólt beszédében Navracsics Tibor kormánybiztos az 1848/49-es szabadságharc badacsonytördemici ünnepségén – írta a veol.hu. A polgármesteri hivatal előtti Hősök kertjében úgy fogalmazott, hogy a magyar nemzet 1848 előtt már több száz éve áhítozott a szabadság után, amely előbb a török megszállás, majd a Habsburg-fennhatóság miatt tűnt elérhetetlennek elődeink számára. Azonban Petőfiék forradalma bebizonyította, hogy a szabadság iránti vágy ereje kivételesen erős a magyarokban. Horváth Zoltán polgármester azt emelte ki, hogy a pandémia miatt a tavaly elkészült ’48-as emlékművet nem igazán tudták méltóképpen felavatni, így a mostani alkalom egyben ezt a hiányosságot is pótolja.

Az 1848-as forradalom vezetői bizonyították: a mindenkori helyzet és a mozgástér helyes felmérése csak elkötelezett hazafisággal és széleskörű európai látókörrel lehetséges. Csak a kellő műveltséggel és európai kitekintéssel rendelkező magyar társadalom képes a saját sorsának irányítására

– mondta március 15-e alkalmából rendezett megemlékezésen Balatonfüreden dr. Fodor Pál, akadémikus, kutatóprofesszor.Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont címzetes főigazgatója, ünnepi beszédében felidézte, hol a Habsburgokra, hol a németekre, hol a szovjetekre sandítva kellett a nemzetnek a nagy sorskérdéseiről beszélni, vagy éppen hallgatásra kényszerülni.
Hangsúlyozta: az 1848-as forradalom bukása véglegesen megerősítette a nemzet fatalista hajlamát és csökkentette a cselekvésre való hajlandóságát – írta a balatonfured.hu.

Az 1848-49-es események alapozták meg a polgárosodást és hogy hazánk ismét felkerült Európa térképére. A forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett keszthelyi ünnepségen a nemzeti egység jelentősége mellett az orosz-ukrán háború is szóba került – írta a TV Keszthely.

A tizenkét pontot idézte Nagy Bálint polgármester. Az orosz-ukrán konfliktus mellett szólt a nemzeti értékeinkről és arról, hogy meg kell őrizni a magyar emberek biztonságát. Úgy fogalmazott: sokfélék vagyunk, de képesek vagyunk olyan közös elhatározásra, amely eggyé kovácsol bennünket.

 „A nemzet nagysága, boldogsága mindig csak magában a nemzetben rejtezik.” – mondta Széchenyi István. Hol lennénk most, ha 1848-ban a márciusi ifjak nem néznek szembe Európával?  De megtették ezt hazájukért, és értünk is, így most mi sem habozhatunk. Ma ugyan már mást jelentenek ezek a szavak, mint 174 évvel ezelőtt, de a célunk most is ugyanaz, hogy egy erős, független, békés Magyarországot teremthessünk” 

– mondta a város első embere.

Az ünnepség szónoka Hermann Róbert történész volt. A forradalom és szabadságharc következménye volt, hogy Magyarország megint felkerült a térképre és a politikai elit pedig alattvalóból polgárrá, ország lakosból pedig hazafivá tette az adózó népet.

A Petőfi 200 emlékév somogyi rendezvényeinek sorát Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg Balatonbogláron a március 15-ei ünnepségen – írta a sonline.hu.  A forradalom költője születési évének két évszázados jubileumán az országban Petőfi-klubok alakulnak, és Balatonboglár is kiveszi a részét az emlékezésből. A művelődési házban egész évben tartanak rendezvényeket, felidézve Petőfi alakját. A megújított Vörösmarty-téren az országzászlónál gyülekeztek az ünneplők, Mészáros Miklós polgármester tartott ünnepi beszédet, majd az emlékezők megkoszorúzták a balatonboglári Fischl-ház falán a reformkor nagyjait méltató emléktáblát.

“Mindig is kiemelkedő jelentőséggel bírt ennek a napnak az ünnepe, a magyar forradalom és szabadságharc emlékének felidézése, hiszen sajátos szimbolikus jelentés tartalmat hordoz: a szabadság, a fejlődés és a nemzeti tudat érzését”

– mondta ünnepi beszédében Babina Éva, Balatonföldvár alpolgármestere.  Emlékeztettet: ennek a korszaknak köszönhetjük a himnusz keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színének hivatalossá válását, és azt is, hogy fővárosunk Pozsony helyett Budapest lett, hivatalos nyelvünk a latin helyett a magyar. 1848-ban a nemzet felemelte a szavát!  Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett városi megemlékezésen közreműködött a Balatonföldvári Fúvószenekar, a Sonoro Kórus. A műsort a Széchényi Imre Általános Iskola 7. évfolyamos tanulói adták.

1848. március 15-re emlékeztek Zánkán a Bozzay Pál Általános Iskola, Zánka Község Önkormányzata és a Faluház szervezésében.
Beszédet mondott Sánta Lajos iskolaigazgató. A műsort az iskola diákjai adták.
A márciusi ifjak példát mutattak nekünk a hit és az akarat erejével. Az ő cselekedeteik örökre meghatározzák a magyar történelmet. Erőt meríthetünk tetteikből, felnézhetünk áldozatkészségükre, és követnünk kell az általuk kijelölt utat, melyet nekünk, magyaroknak szánt a történelem. Egy kis nemzetnek Európa szívében, amely dacolva az elnyomással, az idegen hatalommal, a történelmi tragédiákkal, ma is itt van, küzd, és összefog a haza érdekében. Ez a márciusi ifjak üzenete, ez az út, melyet kijelöltek számunkra.

-fogalmazott.

Siófokon az ünnepség 9.55 órakor kezdődött a Fő téren, majd a Március 15. parkban koszorúzással emlékeztek a 174 évvel ezelőtti történelmi eseményekre. A megemlékezés alatt közreműködött a Siófoki Férfi Dalkör.

Révfülöpön az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulója alkalmából tartott községi megemlékezés keretében került sor Petőfi Sándor mellszobrának ünnepélyes leleplezésére is. Az eseményen beszédet mondott Kondor Géza polgármester mellett Navracsics Tibor kormánybiztos. Az esemény vendége volt még Turi Török Tibor szobrászművész.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulóján, méltó módon emlékeztek meg Alsóörsön. Az ünneplő közönség a Szabadság téren gyülekezett, ahol Balatonfüred fúvószenekarának kíséretében az Önkormányzat és a helyi civil szervezetek képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúit. Az ünnepséget a művelődési házban folytatták, ahol egyperces néma felállással emlékeztek az orosz-ukrán háború áldozataira, majd az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda-Utánpótlás Központ diákjai idézték fel a történelmet. Hebling Zsolt polgármester ünnepi beszédében kifejtette, tavasz kezdetén immáron 174 éve a magyarság soha el nem múló szabadságvágyát ünnepeljük hazánkon innen és túl.

Dr. Kepli Lajos, Balatonalmádi Város polgármestere az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából osztotta meg ünnepi gondolatait a város lakosságával. Úgy fogalmazott: legyen az emlékezés méltó, legyen béke, legyen szabadság, és legyen végre egyetértés a magyar nemzet tagjai között!

A hagyományokhoz hűen a Dózsa György-téren tartották kedd délelőtt a Veszprém központi március 15-i ünnepségét. Az ünneplők közt a város vezetői, politikai és civil szervezetek, kisebbségi önkormányzatok és több kulturális és közintézmény képviselői is tiszteletüket tették. A kulturális műsorról az Ipari Technikum színjátszóköre gondoskodott. A diákok felidézték az 1848-as eseményeket, azoknak is főleg a forradalmi hangulatát, a vívódást a szabadságharcosok közt, középpontba állítva a hazáért, a szabadságért vívott küzdelmet, még akkor is, amikor jelentős túlerővel kellett megküzdenie Petőfiéknek. A színvonalas műsor felkészítői Somody Zsuzsa és Hatás Andrea voltak. A kulturális műsor után Ovádi Péter, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet, amelyben kiemelte, a mostani szabadságunk nem magától értetődő, hanem annak köszönhető, hogy idestova három emberöltővel ezelőtt felmenőink megharcoltak ezekért az alapvető jogainkért. Felidézte, hogy bár 1848-ban az akkori nemzetvezetők közt is voltak viták, ezeket felülírta a haza szabadságáért vívott harc, ahogy fogalmazott, összekötötte őket egy közös cél, egy olyan vízió, amely túlmutatott a viszályokon, a vitákon: Magyarország békéjének és szabadságának megteremtése.

A nemzeti ünnep jegyében főhajtást tartottak Nyárádon, valamint felavatták a közelmúltban elkészült beruházásokat. Ovi-Sport pályát, kültéri fitneszparkot és közösségi játszóteret adtak át a településen.

Ünnepi megemlékezést tartottak március 15-én Pápán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére. Két év kihagyás után telhetett meg ismét a Március 15. tér emlékezőkkel.

Hévízen fáklyás felvonulással indult az ünnepi megemlékezés, majd a városháza előtt Papp Gábor polgármester beszédében kijelentette: büszkék vagyunk azokra, akik 174 évvel ezelőtt történelmet csináltak, megteremtve a polgári Magyarországot. Leszögezte: sorsfordító dátum ez a magyarság történelmében, hiszen innentől biztossá vált: a magyarok immár maguk határozzák meg a saját jövőjüket.

Tapolcán a szabadságharc helyi emlékhelyeinek koszorúzásával, katonai hagyományőrzők bemutatójával, népzenével, térzenés fáklyás felvonulással, a polgármester ünnepi gondolataival, végül  iskolai emlékműsorral tisztelgett a város  az 1848/49-es forradalom és szabadságharc szellemisége előtt a jelentős történelmi esemény 174. évfordulóján, március 15-én, kedden. Dobó Zoltán ünnepi beszédének középpontjába a szabadságharc  hősei iránti tiszteletet és a magánérdeket és félelmet háttérbe szorító áldozatvállalást állította. Beszédének zárásaként arra kért mindenkit, hogy keresse meg személyes életében, családja, ismerősei körében azokat az embereket, akikre hősként tekinthetnek, akik képesek áldozatot hozni a közösségért, akik megtestesítik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc szellemiségét.