Már nem érdemes a vízparti nyaralókat keresni (vg.hu)

Tovább emelkednek az árak a hagyományos üdülő övezetekben, a Balaton parti nyaralók a nyár végéig akár nyolc-tíz százalékkal tovább drágulhatnak.

Rendkívüli mértékben elszaladtak az ingatlanárak a hagyományos üdülő-övezetekben, ráadásul tovább emelkednek. De akadnak-e még olyan kategóriák és helyek, ahol az áremelkedés java hátravan, és talán érdemes lehet ingatlant vásárolni? Ennek járt utána a vg.hu.

Balatoni parti ingatlanok
Nem állt meg még az árak emelkedése a Balatonnál, így minél előbb vásárol valaki, annál jobban jár – szögezte le Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője. A legkeresettebbek még mindig a társasházi nyaralók, melyek ára az elmúlt évben átlagosan 20 százalékkal nőtt. „A drágulás azonban tovább folytatódik: a nyár végéig akár 8-10 százalékot is elérheti, a következő 1,5-2 évben pedig akár további 20-25 százalékot is nőhetnek az árak. Így, aki ebben a kategóriában vásárolna, időben lépjen.” – tanácsolta.

Arra is felhívta azonban a figyelmet, hogy az önálló nyaralók piacán ennél is nagyobb drágulás jöhet. Utóbbiak ára ugyanis még távolabb van a csúcstól, mint a partközeli újépítésű apartmanoké, így inkább ezeket érdemes nézegetniük az érdeklődőknek, ha igazán jó vételre vadásznak.

Az új építésű családi házaknál 400-500 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhatnak most a vevők.
Amit észben kell tartani, hogy az elsődleges célpont a nyaralóvásárlók számára a déli parton a Balaton-part és az M7-es vagy 7-es út közötti rész. Ezen partközeli ingatlanok árai a vízhez való közelségük miatt egyrészt magasak – minél közelebb található a parthoz, annál inkább -, másrészt nagymértékben emelkedtek már eddig is.

Az ingatlanközvetítő szerint annak, aki nyaralót keres a Balatonnál és első körben azt tapasztalja, hogy a partközeli ingatlanok ára már megfizethetetlen, érdemes a víztől kicsit távolabb, a főút másik oldalán keresgélnie, mert az itt található ingatlanok árait érte el a legkésőbb az előző évek árváltozása. Persze ebben az esetben nyilván figyelembe kell venni, hogy a tulajdonos már nem tud lesétálni papucsban a strandra, hanem autóba vagy biciklire kell ülnie.

És hogy milyen árakra számítsunk itt?

30-40 millióért lehet találni az említett részeken önálló házakat, de ha valaki egy telket vásárol, és arra egy könnyűszerkezetes házat épít, az is kijön 30 millió forint körüli összegből. Hiszen a telekhez 8-10 millióért hozzájuthat, míg egy 60 négyzetméteres épület kihozható 21-22 millió forintból. Ráadásul ezeknél év végéig vagy akár tavaszig 5 százalékos áfával lehet még számolni
– tette hozzá Krausz Gábor, aki szerint ezen családi házaknál az elkövetkező 1-2 évben még nagyon jelentős árnövekedés várható.

A vg.hu teljes, a Duna-parti, Velencei-tavi, fővárosi térségre is kitérő cikke itt olvasható.