Már most több tucat hirdetésben keresnek munkaerőt a balatoni nyárra (atv.hu)

Már most gőzerővel keresik a munkaerőt a nyári balatoni szezonra – számos hirdetésben, szinte minden pozícióra van felvétel. A vendéglátósok – az előző évekből kiindulva – nem túl pozitívak, van, aki úgy véli: „nagyon vakon megyünk neki a nyárnak”, de olyan is akadt, aki jelezte: keressük meg, ha találunk olyat, aki a nyarat a magyar tengernél töltené munkával.

Olyan hely is van, ahol már az ételválaszték is csökkent, mert nincsen elég ember. A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke eközben azt mondta az atv.hu-nak, hogy bizonyos munkakörökben már ausztriai fizetések alatt nem lehet megúszni a munkáltatóknak.

Alighogy elindult az év, már most több tucat álláshirdetés jelent meg a közösségi médiában, valamint az álláskereső portálokon, amelyekben a nyári balatoni szezonra toboroznak munkaerőt. Gyakorlatilag minden pozíció nyitott még: a balatoni vendéglátósok nemcsak szakácsot és felszolgálót, de – többek között – pultost, konyhai kisegítőt, mosogatót és takarítót is keresnek. Mindez nem meglepő, ha az elmúlt évek tapasztalataiból indulunk ki, amelyek középpontjában – szinte kivétel nélkül – egyre erőteljesebben jelent meg az ország gazdaságát egyébként is hátrányosan érintő munkaerőhiány.

Tavaly májusban – a főszezont megelőzően – a Heti Napló stábja is a „magyar tengernél” járt. Már akkor olyan információk keringtek, hogy van olyan szakács állás, amire 800 ezer forintos fizetésért sem találnak embert, de felszolgálót nehéz megkaparintani napi 20 ezer forint alatt. A gondot jól példázza az a pár éves történet is, amely arról szólt, hogy egy komplett személyzet mondott fel egy új balatoni szálloda megnyitója előtt egy héttel. Ausztriába mentek, több pénzt keresni.

 

Az emberhiány miatt már kevesebb ételből választhatunk

Az atv.hu most – a hirdetések láttán – arról érdeklődött a már most munkaerőt kereső vendéglátósoknál, hogyan készülnek az idei szezonra, és milyen évre számítanak az előzőekből kiindulva. Samu Beáta bízik abban, hogy meglesz a személyzet, előreláthatóan június elején nyitnak meg, és tizenegynéhány fővel vágna neki a nyárnak. A balatonlellei büfétulajdonos – akinek ez lesz a hatodik szezonja – szintén szembesült a munkaerőhiány okozta problémákkal, amelynek következtében az étlapot is szűkíteni kényszerültek: így nemcsak a pizzát vették le és a készételek számát csökkentették, de már a „menüztetés” is a múlté. A felhozatal azonban még így is magába foglalja – többek között – a következőket: hekk, palacsinta, frissensültek, hamburger, gyros, és egyéb készételek.

Samu Beáta azt is elmondta az atv.hu-nak: már az első évben szembesült a munkaerő-keresés nehézségeivel, mint mondta, „ha tudom, bele se vágok”. A vendéglátó-egységüknek egyébként a büfé része mellett volt egy kávézó jellege is, amely étteremként funkcionált, de már évek óta nem nyitották meg. Az egységük üzemeltetéséről egyébként bérleti szerződése van az önkormányzattal, de ha lejár, akkor elképzelhető, hogy már nem fognak kinyitni. A kérdésre, hogy kinyitná-e nyáron a büfét, ha nem kötné a bérleti szerződés, azt felelte: igen, viszont egy kisebb egységben, amit a szűk család is képes irányítani. Egyébként – tette hozzá – ő a pultba szokott beállni, mindamellett, hogy a rendelést, a bevásárlást, a papírmunkát is egyedül viszi, ami azért probléma, mert így kevésbé van ideje átlátni a büfé napi működését.

 

„Ilyenkor indul meg a verseny a munkaerőért”

A legjobb az lenne, ha már szeptemberben meglenne a következő szezon „csapata” – erről már a Bárka Kertvendéglő tulajdonosa nyilatkozott portálunknak. Kocsisné Ladnyik Erzsébet szerint jellemző a januári toborzás, „ilyenkor indul meg a verseny a munkaerőért” – fogalmazott. Bár az idei „csupán” a negyedik szezonjuk lesz a „magyar tengernél”, ebből kiindulva elmondta: éttermük „felfutó ágban van”, de ez azt is eredményezi, hogy egyre több emberre van szükség. A munkaerőhiánnyal tavaly nyáron találkozott – mesélte tovább – amikor már nehezebb volt összerakni a csapatot. A helyzetet a munkaerő fluktuációja sem könnyíti meg, de szerencsére családon belül elég sok mindent meg tudnak oldani.

A vendéglő vezetője azt is hozzátette, hogy „a középkorosztály eltűnt”, viszont diákok, és – talán kisebb meglepetésre – nyugdíjasok is dolgoznak a Balatonon, akikről a tulajdonos egyszerűen csak annyit mondott, hogy „megbízható, jó munkaerő”. Kocsisné Ladnyik Erzsébet szerint „nagyon vakon megyünk neki a nyárnak”, az viszont pozitívum – a balatonlellei büféhez hasonlóan –, hogy a családra bármikor támaszkodhat, így „ha törik, ha szakad”, megoldják majd az adott helyzetet.

 

Mi is szóljunk, ha tudunk munkaerőt!

A Tihanyban található Tűzkert Étterem tulajdonosa szerint is a munkaerőhiány okozta „kétségbeejtő helyzetnek” tulajdonítható a januári toborzás. Hidasi Károlyné is gőzerővel keresi az embereket, amihez nemcsak a közösségi médiát, de egy álláskereső portált is bevetett – igaz, utóbbit nem sok sikerrel. Mint mondta, azt üzenték neki, hogy majd áprilisban keresse fel őket, az viszont már – emelte ki a tulajdonos – késő. Ezért lépett, és a már említett lehetőségek mellett a másik lehetőség, hogy „boldog-boldogtalannak” szól. A kérdésre, hogy külföldi munkaerő is alkalmazna-e, azt mondta: persze, csak sajnos nem járatos abban, hogyan is működik ez.

Hidasi Károlyné szerint – bár összeget nem említett – nála az is korrekt bérezést kap, aki mosogatni megy, mindemellett, hogy szállással, étkezéssel és bejelentett munkahellyel is számolhat. A tulajdonos nem tudja még, hogy milyen szezonra is számíthat, de mindenestre jelezte: ha akárkit tudunk, aki a Balatonon dolgozna, szóljunk neki is.

 

PGA: a burgenlandi fizetésekkel lehet megfogni a fő embereket

Az atv.hu a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) elnökét is megkereste, hogy az idei szezon kilátásairól érdeklődjünk. Csapody Balázs szerint – az elmúlt évekből kiindulva – hamarabb kell a szezonális munkán gondolkodni, és úgy véli: „a fő embereket most már a tél végén meg kell találni, alkalmazni őket, különben minőségi dolgozót nem lehet találni”. A fizetési igényekre kitérve pedig jelezte: a legfőbb embereket rendesen meg kell fizetni, ami annyit jelent: a burgenlandi fizetések környékén kell velük kapcsolatban gondolkodni.

A PGA elnökétől, kérdésünkre válaszolva, azt is megtudhattuk: lesznek olyan pozíciók – mint például a szobaasszony, mosogató, konyhai kisegítő –, ahol „elkerülhetetlennek tűnik” a külföldi munkaerő alkalmazása. Majd hozzátette: „olyan nagy számú munkavállalókról beszélünk itt, hogy most nem látom,hogy ezt hazai dolgozókkal mind be lehet tölteni”.