Már most hasít a Balaton: harmadával több a vendég (sonline.hu)

Kiemelkedő márciust és első negyedévet zártak a magyarországi szállodák, minden fontos mutatóban jelentős növekedést mértek – derült ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének legfrissebb, az első negyedéves elemzéséből. A balatoni szállodák is tapasztalják, hogy nőtt az utazási kedv, sokan már nyári pihenésre is bejelentkeztek hozzájuk.

– Szállodánkban a főszezonra jelenleg már csak augusztus második felére tudunk ajánlatot adni – mondta el Góz Zsófia. A Prémium Hotel Panoráma értékesítési munkatársa hozzátette: jellemzően négy–öt éjszakára foglalnak náluk, de nem ritkák a hét éjszakás foglalások sem. Ebbe a szállodába közvetlen Balaton-parti elhelyezkedése miatt többségében gyermekes családok érkeznek. Megemlítette: a nyári szezon előtt vagy után az átlagos tartózkodási idő két éjszaka, nyáron ez minimum 3-4 éjszakára nő.

– A vendégeink legalább háromnegyede magyar, a külföldiek közül német, osztrák, szlovák, holland, belga és cseh nemzetiségű turisták pihennek nálunk. A szomszédos településen zajló Balaton Sound Fesztivál idején megnő a külföldiek aránya – tette hozzá Góz Zsófia. Úgy tapasztalják: egyre többen keresik a szállodánk kívüli szabadidős lehetőségeket, számukra főként hajózási lehetőségeket kínálnak.

– Azt tapasztaljuk, hogy rövidebb ideig pihennek a belföldi vendégek a szállodákba, de egy évben többször érkeznek pihenni hozzánk – mondta el Hoffmann Henrik. A Residence Hotel Siófok tulajdonosa elmondta: a tapasztalatok szerint a nyári pihenéseket már összehangolják kulturális programokkal, fesztiválokkal.

– Tapasztaljuk, hogy nagyobb az utazási kedv, főként belföldi turisták érkeznek hozzánk, de a nyári időszakban a külföldi turisták száma is megnő – tette hozzá. Megjegyezte: felértékelődött a biztonság turistáknál, emiatt is választják Magyarországot.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének jelentése kiemeli: a szálláshelyek árbevétele márciusban országos szinten 18,4 százalékkal, a Balatoni régióban 30,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A belföldi kereslet kiemelkedő növekedése a növekvő kereseteknek, az ennek hatására tovább javuló vásárlási hajlandóságnak, a SZÉP-kártya népszerűségének, és nem utolsósorban a márciusi két hosszú hétvégének tulajdonítható – emelte ki a szállodaszövetség.

A Balatoni régióban az első negyedévben a szállodai vendégéjszakákból 71,7 százalék volt a belföldiek, 28,3 százalék volt a külföldiek részaránya. A külföldi vendégéjszakák száma a bázishoz képest 12 százalékkal, a belföldieké 19,5 százalékkal emelkedett. A külföldi vendégéjszakák számának növekedése főleg az átlagon felül bővülő izraeli, cseh, német , román, orosz és olasz keresletnek volt köszönhető.