Már készülnek a szezonra a balatoni vízimentők (vizimentok.hu)

Sokan tervezik a nyaralásukat a Balatonra, várva, hogy végre nyár legyen. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata már sok lépéssel előbbre jár, így minden készen áll majd ahhoz, hogy biztonságosan pihenhessenek, sportolhassanak az ide látogatók és a helyiek egyaránt. 

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata gépparkja és eszközeik karbantartása és cseréje hónapok óta zajlik. Műszaki kollégáik hajókat újítanak fel és újakat is építenek. Emellett a járművek felszerelését is ellenőrzik, és pótolják például a hiányzó kikötőköteleket, vagy javítják, ha meghibásodott a hajószállításra használt utánfutó világítása – közölte honlapján a szervezet.

Mielőtt elindul a balatoni szezon, már az összes hajójuk bevetésre kész állapotban várja a rajtuk szolgáló kollégákat. A műszaki csapat emellett a vízimentők szállásait is beüzemeli, és az ő feladatuk az úgynevezett Mentőöv táblák kihelyezése is a strandokon. (Ezek a táblák láthatók majd a vízben egyes strandokon, a biztonságos fürdőzéshez és segélyhíváshoz szükséges információkat tartalmazzák.)

A vízimentők a strandok előkészítésében is részt vesznek: a strandok üzemeltetői kötelesek átvizsgálni a kijelölt fürdőterületet, erre sokan a víz alatti keresővel (szonárral), búvártudással és medervizsgálati tapasztalattal rendelkező kollégákat kérik fel. Gyakran a partmenti, vöröses színű kövekből sodródik beljebb egy-egy darab, ami rendkívül balesetveszélyes, de a beszakadt horgász szerelékbe is nagyon kellemetlen lenne belelépni – ezeket is összeszedik. A meder sekélyebb szakaszait láncsorral tüzetesen átvizsgáló munkatársaik találtak már lépcsősort is a parttól távolabb úgy, hogy nem látszott ki a vízből.

Közölték továbbá: vízimentőik is készülnek: függetlenül attól, hogy mikor szerezték meg képesítésüket, minden évben részt kell venniük egy szintfelmérőn, ahol megnézik, még mindig elég jól úsznak-e és tudják-e a mentési gyakorlatokat. A szintfelmérő egyben gyakorlás is, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy felkészülten érkezzenek meg a partra.

Közben folyamatosan képzeznek új vízimentőket is: egész nyárra is kaphat munkát az, aki sikeresen vizsgázik és velünk szeretne dolgozni, és akár a vizsga másnapján beállhat szolgálni egy tapasztalt kollégák mellé. (A tanfolyamokról részletesen itt olvashatnak.)

Szárazföldi egységeiket is készítik: a turistaszezonban két autóval segítik az Országos Mentőszolgálat munkáját. Június utolsó hétvégéjétől szeptember első vasárnapjáig szolgál az eset szintű mentőautón és mentőtiszti autó. Előbbi idén Balatonfenyvesről, utóbbi Ábrahámhegyről vesz részt az itt élők és idelátogatók ellátásában.