Már készülnek a balatoni hajók gyártására Komáromban (parameter.sk)

Szlovákia egyetlen hajógyára, amely működése során leginkább teherhajók készítésével és javításával foglalkozott, most több évtizedes kihagyás után újra személyhajókat bocsájt a vízre.

„Az utolsó évben sikeresen két hajót adtunk el, az egyik az Albertina volt, illetve a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatnak is készítettünk egy kompot. Ez a két hajó volt a belépőnk a személyszállításba, közlekedésbe. Ezeknek a referenciáknak az alapján bekapcsolódtunk egy közbeszerzésbe Magyarországon és megbízást kaptunk négy hajó legyártására és üzembe helyezésére a Balaton Stratégia keretén belül.”

– mondta el Molnár László, a hajógyár igazgatótanácsának elnöke a Parameternek.

Magyarországon felújítják a Balatonon működő hajóparkot, és az első négy hajót ők készíthetik. Két kompról és két katamarán testű, 200 személy szállítására alkalmas kirándulóhajóról van szó – mondta az igazgató.

A komáromi hajógyárban az újabb megrendeléseknek köszönhetően bővítik a kapacitásukat, illetve az alkalmazottak létszámát.

„A projektek kivitelezéséhez kb. 80-100 emberre lesz szükségünk az állandó műszaki állományon kívül. A munkában részt vesznek külsős tervezőirodák, dizájnerek, saját műszaki oszályunk, ami a gyártástechnológiák levezérlését és előkészítését illeti. Természetesen az alkatrészgyártásban dolgozók és a hajóépítő szakemberek is részt vesznek a programban“

– közölte Molnár László.