Máltai mozgáskorlátozott tábor különleges programokkal

Nem mindennapi élményeket nyújtott az a tegnap zárult nemzetközi tábor, amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezett Balatonföldváron: fürdés az akadálymentes Balatonban, vitorlázás, lézerharc, floorball, hogy csak néhányat említsünk az izgalmas programokból, amelyeken a Kárpát-medencéből érkező kerekesszékes fiatalok vehettek részt.

Július 11-17 között mintegy 120 mozgássérült, és nagyjából ugyanennyi kísérő személyzet költözött ideiglenesen a Balaton partjára, hogy a Kárpát-medencében élő fiatalok közös táborozáson vehessenek részt. A mozgássérültek a társadalom egyik legsérülékenyebb csoportja, közülük is főként a gyerekek és fiatalok. Ez az egy hét családjaiknak és nekik nyújt segítséget, hiszen megkülönböztetett figyelemre van szükségük. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat áldozatos munkával elérte, hogy díjmentes legyen a részvétel: saját forrásaikból, valamint pályázati pénzekből, támogatásokból gyűjtötték össze a szükséges keretet.

Nem ez az első alkalom, hasonló formában már 2012 óta szerveznek ilyen összejöveteleket. Azokat a fiatalokat várják ide, akik elmúltak 18 évesek, mozgássérültek, de nem halmozottan sérültek, és a 37. évüket még nem töltötték be. Egyre több jelentkezőt fogadnak, érkeznek ide az ország minden részéről akár a szeretetszolgálaton keresztül, akár egymástól értesülve, hiszen aki egyszer itt jár, szívesen visszatér – mutatja ezt a visszatérők nagy száma is, amely idén közel 40%-ra tehető. A tábor nemzetközi vonulatát adja, hogy Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Kolozsvárról, Csíkszeredáról is utaztak ide mozgáskorlátozottak, de érkeztek Kárpátaljáról is.

– A Balaton kedvelt úti cél számunkra. Egyik évben más helyszínen nyaraltunk, de megbizonyosodtunk róla, hogy ez a legjobb választás. A déli part sekély vize kedvező, a hotel saját partszakasszal rendelkezik, amelyet a tábor kialakítása során akadálymentessé tettünk mobil rámpákkal – számolt be Lázár Alpár táborvezető.

A tábor egyik érdekessége, hogy a vendégek nem a megszokott, állandó kísérőikkel érkeznek, és nem családtagokkal, hanem a koruknak, állapotuknak megfelelő, jól felkészített fiatal önkéntesek ügyelnek rájuk, támogatják őket. A visszatérő mozgássérültek között előfordul, hogy nem egyedül, hanem baráttal jönnek, akit a korábbi nyaralásuk alatt ismertek meg.

A vakáció célja, hogy legalább erre az egy hétre tehermentesítsék a családokat, állandó segítőket, akik egyébként az év minden napján szolgálatot teljesítenek. A módszer remekül segíti a fogyatékkal élő emberek elfogadását és beilleszkedését is.

Másik szokatlan sajátossága ennek a hétnek, hogy olyan dolgokat próbálhatnak ki az ideérkező fiatalok segítőikkel és a szakemberekkel együtt, amelyekhez az év többi napján nincs meg a lehetőségük, vagy a kellő bátorságuk hiányzik. A Balatonba rámpákon keresztül vagy emelő segítségével tudnak bejutni, így részt vehetnek különféle vízi versenyeken, vitorlázáson. A szárazföldi programok közül a legérdekesebbek a tereprallyzás, lézerharc, vagy paintballozás.  Idén belekóstolhattak a kerekesszékes floorballozásba is, méghozzá a floorball válogatott edzőjétől elsajátítva a sportág rejtelmeit. A művészetek kedvelői ismerkedhettek a fotózás praktikáival, agyagozhattak, vagy más kézművességet tanulhattak, a tánc iránt érdeklődőket pedig profi táncosok tanították mozogni. A napközben tanultakat esténként a discoban kamatoztathatták.

– Az egyhetes kikapcsolódás során a hangsúly nem a sajnálaton van, hanem az egyenlő partnerségen. A sérült emberekkel szemben kialakult tévhiteket, kételyeket szeretnénk eloszlatni, ezért is vannak velük hasonló korosztályból egészséges társaik. Alapvetően a jó hangulat jellemző, még viccelődnek is egymással. A vakációt követően a mozgásukban korlátozott emberek önbizalmat, megerősítést nyerhetnek, nyithatnak egy aktívabb élet felé, és olyan élményekkel gazdagodnak, amelyekből később is meríthetnek. Nem ritka, hogy barátságok köttetnek, szerelmek szövődnek – nyilatkozta a hirbalaton.hu-nak a tábor vezetője.

(Fotó: maltai.hu)

(10:59)