Magyarországi falumegújítási díjat kapott Paloznak (veol.hu)

A zsűri  egyebek mellett elmondta Paloznakról, hogy a Balatonfüred vonzáskörzetében lévő kistelepülésen a rendszerváltás hozott látványos változást. Ma már a hegyoldalban lévő nyaralók is megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek, sportolni kitűnő minőségű műfüves pályán lehet. Ipari tevékenységet azonban csak akkor lehet megvalósítani, ha az illető ott is lakik, ugyanis elsődlegesnek tekintik a helyi kisipart, a mikro- vagy családi vállalkozásokat, az üdülők érdekeit.

Czeglédy Ákos polgármester szerint a tradíciókon nyugvó folyamatos megújulásnak, a Balaton és a természeti környezet kiemelkedő megóvásának, kitűnő közösségüknek, valamint együttműködő, aktív civil szervezeteiknek köszönhető a díj, amelyre nagyon büszkék – írja a veol.hu.

A környező önkormányzatokkal összefogva az idegenforgalom érdekében létrehozták a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesületet. Arra is nagyon büszkék, hogy műemlék jellegű tájházat működtetnek. Nagyon védik a települést, így például a templomdombot és környezetét, amire külön fejlesztési program is készült.

A főtér teljes megújítása, illetve rekonstrukciója átalakította, szebbé, igényesebbé tette a település központját. A térhez kapcsolódóan, a templomkert déli oldalán új parkot alakítottak ki. Az önkormányzati épületek telkei átjárhatóak, mindenki számára nyitottak. A település központjában szerves egységet alkot és számtalan eseménynek, rendezvénynek ad helyet a faluház, a polgármesteri hivatal, a tájház, a vendégház, a volt iskola – amelyben ma könyvtár, vendéglátóhely és kiállítóterem működik –, valamint a millenniumi park és a templomkert.