A Magyar Turisztikai Ügynökséghez kerülnek a hajózási cégek (hvg.hu)

Az állami Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. gyakorolja a jövőben a Mahart-PassNave Személyhajózási Kft. és a Balatoni Hajózási Zrt. feletti tulajdonosi jogokat.

A frissen megjelent Magyar Közlöny alapján azt írja a Népszava, hogy a Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek tulajdonított kormányrendelet értelmében az állami Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. gyakorolja a jövőben a Mahart-PassNave Személyhajózási Kft. és a Balatoni Hajózási Zrt. feletti tulajdonosi jogokat.

Az előbbi társaságot egyenesen saját állományából adja át: tavaly júniusban ugyanis a megszűnt nemzeti fejlesztési tárcától hozzá került a hajóscég feletti tulajdonosi jog.

A Mahart személyszállítási üzletágából 1994-ben alakult Mahart-Passnave többségét 2008-ban a fuvarozással foglalkozó Masped vásárolta meg, ám a csomagot az állam 2013-ban visszavette. A Népszava hozzáteszi, a Balatoni Hajózási Zrt. eddig nem szerepelt az állami joggyakorlói listán, mivel az állam a társaságban meglévő kisebbségi részét 2008-ban eladta a többséget addig is birtokló tómenti önkormányzatoknak. Mindkét fent említett cég nyereséges.

A mára kiüresedett eredeti hajózási holdingcég, az állami Mahart Zrt. feletti tulajdonosi jogokat változatlanul Bártfai-Mager Andrea gyakorolja. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. részvényesi jogait pedig a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal gyakorolja.