Magyar Tenger Társasüdülő címmel nyílt meg a második Kápolnatárlat Bogláron (sonline.hu)

A Magyar Tenger Társasüdülő című kiállítással megnyílt a Kultkikötő második idei Kápolnatárlata, melyen Weiler Péter festőművész és Bartha Dorka fotós alkotásait tekintheti meg a közönség a festői környezetű balatonboglári Vörös és Kék kápolnákban.

A képeket Géger Melinda kaposvári művészettörténész, a tárlat kurátora méltatta – tudósított a sonline.hu.

Bartha Dorka fényképész egy retró Csepel biciklivel járta be a tó településeit a nyári szezonon kívül, és téliesített nyaralókat, bezárt lángossütőket, restiket és emberek nélküli strandokat fotózott. A Balaton ritkán látott, mégis szép arcát dokumentálta, nyugalom és a csend hatja át a műveit. Gyermekkori nyarait Balatonszemesen töltötte, ahol megragadta a régi villák látványa. 2020-ban érezte először, hogy a tó környezete kezd átalakulni, úgyhogy mostanra a fotóit leletmentésnek is tartja.

Weiler Péter író és festőművésznek szintén központi témája a Balaton, ahol az összes gyerekkori nyarát töltötte. Az 1989-es nyár volt számára a legemlékezetesebb, mert a rendszerváltás, a német újraegyesítés idejét a társasüdülőkben, kempingekben, strandokon töltötte, és azt élte át, hogy egy szokásos balatoni nyár történelmi fordulópontot hozott. Új képeivel a szabadság, mint eszme és a nyár által kínált szabad hétköznapok között keresi a párhuzamot. Korábban egy buszterminált is átalakított galériává, itt is bemutatta balatoni témájú sorozatát. A képek a Balaton Sound fesztiválon óriásmolinókon szerepeltek, mint a rendezvény installációi. Weiler Péter arról is híres, hogy Magyarországon először készített és értékesített kriptovalutáért képzőművészeti alkotást.