Magasabb fokozatba kapcsolt a balatonfőkajári Feind Pincészet (Bor és Piac)

Tavaly év elején történt a generációváltás az 1995-ben alakult Feind Pincészetnél. Feind Lajos átadta borászatát fiának, Feind Zoltánnak. A mintegy 130 hektáros szőlőbirtok és a hozzá tartozó borászati üzem került Feind Zoltán vezetése alá, aki korábban ingatlanfejlesztésben és beruházásokban tevékenykedett. Az új tulajdonos 2019-ben pályázati lehetőségek után nézett, még abban az évben két projektjük is támogatást nyert és 2020 Húsvétja után el is kezdték a beruházásokat. Gyakorlatilag egy teljesen új borászati üzem épült fel mintegy négy hónap leforgása alatt Balatonfőkajár határában, az új birtokközpont és irodaház jövő márciusra készül el.  

A borászat legalább tíz éve kinőtte magát, illetve akkori helyét. A gépek modernek voltak, de az épület nem volt megfelelő, szűkös és elavult volt a hely. Másrészt nem lehet a falu központjában komoly ipari létesítményt üzemeltetni. A múltban folyamatos volt a súrlódás a helyi lakosokkal és a faluvezetéssel. 2019-ben két pályázatot is nyertünk borászati üzemfejlesztésekre és új birtokközpont létrehozására.

– fogalmazott a Bor és Piacnak adott interjúban Feind Zoltán.

Idén Húsvét után indult el a beruházás Balatonfőkajár határában, ahol a régi telephelyükön egy 2000 négyzetméteres borászati üzem megvalósításába fogtak. Négy és fél hónap alatt megépült az üzem és augusztus 25-én ide kezdték el a szüretet. Egy 400 millió forintos projekt keretében komplett üzemet építettek fel.  A fogadógaratba megérkezik a szőlő, onnan a felhordó szalagra, annak a végén várja a zúzó-bogyózó, a cefreszivattyú és a prések. Következnek a borászati gépek, a palackozó üzem, a palackozó gép, majd a teljes folyamat végén kijön a felcímkézett palackban a bor – árulta el a folyamatot a borász. Ugyanezen a területen az új birtokközpont is elkészül 2021 márciusára – tette hozzá.

Feind Zoltán szerint nagyon komplex az üzem, saját laboratóriumot is kialakítottak a legmodernebb “winescan” berendezéssel. Vásároltak tíz új 150 hl-es tartályt, nyolcvan új barrique hordót. Húsz darab új flexcube-ot, ami egy hatalmas újítás. Speciális műanyag, melynek a sejtszerkezete úgy van kialakítva, hogy ugyanazt a mikrooxidációt idézze elő, mint egy fahordó.

A másik beruházásuk egy vinotéka, egy hangulatos borkóstoló-helységgel és vendéglátással, az emeleten pedig egy 160 négyzetméteres irodának lesz helye. Körbe teraszt alakítanak ki, ahonnan az egész telephelyet be lehet majd látni. A projekt része a régi magtár, egy szigeteletlen dongacsarnok teljes felújítása, ezt hőszigetelik és átalakítják érlelő csarnokká.

Itt érleljük a jövőben reményeim szerint még szebb vörösborainkat. Jövőre szeretnénk kialakítani egy pezsgőüzemet a korábbi vörösboros érlelőben, hogy a tartályos és a palackos erjesztésű pezsgőt is saját magunk készíthessük.

– árulta el terveit.

Szólt arról is, hogy a Balaton az illatos fehér- és a rozé borairól híres, ezek a legnépszerűbb boraik és az értékesítésben is ezek viszik a prímet.  A borász szerint a piacnak a friss, reduktív és üdítően szénsavas borokra van szüksége. Ennek megfelelően készítettek tankpezsgőt, méthode traditionnelle pezsgőt, fehéret és rosét egyaránt, valamint gyöngyöző borokat.

Emellett szeretünk kísérletezni is, például a narancsborral vagy a provence-i stílusú fahordós roséval, amelyek szakmai berkekben elismerést kaptak – például a Bor és Piac magazin bortesztjén is –, de valós fogyasztói igénnyel nem találkoznak.

-tette hozzá.

Feind Zoltán azt is elárulta, hogy folyamatosan keresi és vásárolja az új területeket, az idén 8 hektárnál jár. 2017-ben édesapja vásárolt egy 27 hektáros táblát Balatonvilágoson, amit 9 hektáronként telepítenek újra, három ütemben, tavaly, idén és jövőre.