Magánlaksértés lehet a balatoni drónfelvételekből is (magyarnemzet.hu)

Jövőre csak a HungaroControl applikációjának használatával lennének reptethetőek a pilóta nélküli légijárművek az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvényjavaslata szerint. A tervezet szerint a drónok kezelői a repülésbiztonság növelése érdekében a mobilalkalmazásból tájékozódhatnának a légtérhasználati lehetőségekről, a korlátozott vagy tiltott területekről. A tervezett szabályozás a Balatonnál is többeket érint. 

A pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos általános uniós előírások tavaly nyáron léptek hatályba. A repülés-végrehajtási, üzemeltetési feltételeket rögzítő további rendeleteket idén júliustól kellett volna alkalmazni, a koronavírus-járvány miatt azonban ezt a határidőt 2020 végéig tolták ki. Bizonyos részletszabályok megalkotása a tagállamok feladata maradt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata az új hazai drónszabályozás törvényi szintű elemeit tartalmazza.

E szerint a jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról. A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják. Az új előírások bevezetik a pilóta nélküli játék légijármű fogalmát, ez alatt a 120 grammnál könnyebb, a kezelőtől száz méternél messzebbre eltávolodni nem képes drón értendő. E járművekre nem terjed majd ki a nyilvántartásba-vételi kötelezettség.

A légiközlekedési törvény kapcsolódó módosítása rögzíti a HungaroControl Zrt. által üzemeltetett honlappal és mobilalkalmazással összefüggő alapvető szabályokat. A naprakész légtér-információkat közlő, a drónozókat a korlátozásokról is tájékoztató applikációt néhány kivételtől eltekintve kötelező lesz használni.

A teljes cikk itt elolvasható.