Magabiztosan menetel a zalai ingatlanpiac (kanizsaujsag.hu)

 

A hazai ingatlanpiacot idén is átjárja az építkezési és a vásárlási kedv. A tendencia említésekor sokaknak a fővárosban álló daruk és a városban egymást érő ingatlanirodák jutnak eszébe, pedig a vidéki területeken is egyre nagyobb a hangsúly. Ennek a lendületnek a fennmaradását a következő időszakban érvénybe lépő falusi CSOK támogathatja. A lendület az egész piacot áthatja – írja a kanizsaujsag.hu.

Az év elején több szakértő úgy gondolta, hogy idén érezhetően vissza fog esni az építkezési kedv, ám az építőipar január és április között több mint 45%-kal nőtt, ezen belül a lakásépítéseket magába foglaló épületépítések 40%-kal bővültek az előző év azonos időszakához képest.

Ezzel párhuzamosan a használt ingatlanok piaca sem pihen. A szegmensnek a július 1-jén életbe lépő, közel 2500 települést érintő falusi CSOK adhat új irányt, amellyel nem járnának rosszul azok a családok, akik nyitottak rá, hogy egy kicsit eldugott, visszafogott népességszámú településen vegyenek házat.

Folytatódik a Nyugat-dunántúli ingatlanpiac felívelése

Az árváltozás üteme elsősorban egy-egy terület népszerűségéről ad képet. Ha a Nyugat-dunántúli régiót nézzük meg közelebbről, akkor azt látjuk, hogy Vas megyében 7%-kal, Zalában 11%-kal, Győr-Moson-Sopronban pedig 13%-kal emelkedtek az átlagos reálingatlan árak az év első öt hónapjában – tehát mindegyik terület lekörözte az időszakban országosan jellemző 2%-os drágulást.

A felvázolt képet tovább árnyalják a megye határain belül elhelyezkedő városok. Ezt tükrözi többek között Zala megye, ahol kirajzolódik, hogy Nagykanizsán és Zalaszentgróton 2%-kal, Keszthelyen és Hévízen 3-4%-kal, Zalaegerszegen pedig 10%-kal bővültek az átlagos négyzetméterárak az említett időszakban.

A százalékok természetesen nem adnak képet az aktuális árszínvonalról, mellyel kapcsolatban a típusok szerinti szórással is számolni kell. Nyugat-Dunántúlon a szegmens legmagasabb átlagárai Győr-Moson-Sopron megyében tapasztalhatók, ehhez képest Zala és Vas megye árszínvonala29-35%-kal kedvezőbb.

A kanizsaujsag.hu grafikonokon mutatja be az ingatlanárak változásait az ingatlannet.hu adataira támaszkodva.