Madárijesztők vigyázzák a füredi iskolakert növényeit (veol.hu)

Iskolakertet alakítottak ki a héten a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskolában, amely intézmény elnyerte az örökös ökoiskola címet. Diákok és tanárok együtt ültették el a növényeket a magas­ágyásokba. Az Országos Iskolakert-fejlesztési Programhoz csatlakozva, a fenntarthatósági projekthét keretében tevékenykedtek együtt a szabadban az iskola nebulói -írja a veol.hu.

Tilhof Tímea, az Eötvös-iskola igazgatóhelyettese, a projekt ötletgazdája elmondta, még 2018-ban pályázott az iskolakert kialakítására a tanintézmény.

– Családi indíttatásból fakadóan fontosnak tartom a környezeti és környezetben történő nevelést. Az iskolakert lehetőséget ad arra, hogy már a legfiatalabb korosztály is megismerkedhessen a természettel. A hozzánk járó gyermekeknek ez különösen fontos, hiszen sokuk a lakótelepen lakik, így klasszikus értelemben vett kerttel nem találkoznak a mindennapokban – mondta el Tilhof Tímea, akitől megtudtuk azt is, hogy az Eötvös-iskola kertjébe fűszer- és gyógynövények, valamint virághagymák kerültek, de fokhagymát és vöröshagymát, illetve epret is ültettek a magaságyásokba. Érdekességként curry, valamint sztívia is került a földbe, amit a kisdiákok előszeretettel kóstolgattak.

– Intézményünk elnyerte az örökös ökoiskola címet is, ami a gyakorlatban annyit jelent: tudatosan felvállaljuk, tanulóink mindennapjainak része a környezeti nevelés, a környezetvédelem – tette hozzá Tremmer Bernadett, a balatonfüredi iskola igazgatónője.

Az iskolakert mellett egy szabadtéri, úgynevezett zöld tantermet is kialakítottak az udvaron, a magaságyásokba elültetett növényeket pedig a diákok által készített madárijesztők vigyázzák – írja a veol.hu.