Madárbarát kert címet kapott a Balatoni Múzeum (TV Keszthely)

 

Madárbarát kert lett a Balatoni Múzeum. Országszerte több ezer ilyen hely van már. Nagy kincs a madaraknak, hogy különösen a téli időszakban élelemhez, vízhez jutnak. A Balatoni Múzeum parkjában szerdán helyezték ki azt a táblát, ami jelzi, hogy a múzeum csatlakozott a Magyar Madártani Egyesület programjához.

 

Németh Péter a Balatoni Múzeum igazgatója arról tájékoztatta Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselőt, hogy a múzeum parkjában kirakott madáretetők nem maradnak üresen. Rendszeresen etetik a kis tollasokat , biztosítva egész évben az életben maradásukat, védelmüket. A Balatoni Múzeum csatlakozott az országos Madárbarát programhoz – írja a TV Keszthely.

„A Balatoni Múzeumnak nem csak a belső terei, nem csak a műtárgyak a fontosak, hanem a külső is. Számunkra fontos a természet óvása, a környezet védelme. Ezért döntöttünk úgy egy évvel ezelőtt,hogy a kert megújítása mellett, hogy Madárbarát kert címet is szeretnénk megszerezni és felvettük a kapcsolatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel akik ezt a jelet kibocsátják. Ennek az volt a feltétele, hogy vásároltunk egy csomagot.”

– adott tájékoztatást Németh Péter.

A csomagban madárodú és a madarak ellátásához való eszközök voltak. A park egyik jól megközelíthető fájára felszerelték az odút, a meglévő etetőket is feltöltötték és elkezdték a madarak téli etetését. A Múzeum bejáratánál lévő helyi jelentőségű védett természeti területet jelző táblára felszerelték a Madárbarát kert jelzést is. A múzeum zöld területének növényei is élelmet, biztonságot nyújtanak a kis madaraknak. A kertben lévő bokrok, cserjék számát a későbbiekben bővíteni szeretné a múzeum.

„Minél gazdagabba növényvilág- ezalatt azt értem, hogy orgona ültetésével, ami nagyon szépen virágzik, esztétikus látványt is nyújthat itt a meglévő rózsák mellett, nagyon komolyan képesek idevonzani a rovarvilágot, ezáltal a madárvilágot is. Itt maradhat, itt tudjuk őket tartani és gazdagítani tudja ezt a zöldfelületet. Ha a téli időszakra gondolunk, akkor a bogyósok ültetése. Például egy tűztövisnek az ültetése ami fészkelő helyet is nyújt és meg is védi a madarakat.”

– mondta Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő.

Keszthely Város Önkormányzata továbbra is szakmai segítséget nyújt a családok, intézmények, lakóközösségek Madárbarát kert programba való bekapcsolódásához.