Kell-e építkezni? Válasz Paloznakról, a Hild-díjas településről

Paloznak polgármestere nemrég építési tilalmat rendelt el a Hild-díjas, Balaton-parti település egész területére. A rendelet szerint tilos lesz telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani és más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött változtatást végrehajtani. A tilalom alól – mely akár három éven át is fennmaradhat – csak a már bejelentett, vagy engedéllyel rendelkező, folyamatban lévő ügyek kaphatnak felmentést. 2021. március 4-én a Magyar Urbanisztikai Társaság „virtuális székházában” Czeglédy Ákos, Paloznak község polgármestere volt a vendég. A beszélgetés utólag is megtekinthető, meghallgatható.

A polgármester online beszélgetés keretében adott választ azon izgalmas kérdésekre, hogy mi vezetett az építési tilalomhoz, valamint, hogy milyen jogi lehetőségek állnak rendelkezésre ezen lépés megtételéhez. A beszélgetésen szó volt továbbá a tervezett intézkedés visszhangjáról, valamint arról, hogy pontosan mit is vár ezen döntéstől a Hild-díjas Balaton-parti település.

A beszélgetés résztvevője volt Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság örökös, tiszteletbeli elnöke, aki szabályozás tekintetében több évtizedes szakértői, oktatói múlttal rendelkezik, valamint Bérczi Szabolcs, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának elnökségi tagja. A beszélgetést moderálta: Szkordilisz Flóra építészmérnök, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezető igazgatója.