Luxusszálloda és villapark épül a balatonszemesi kemping helyén (24.hu)

A balatonszemesi Vadvirág kemping a jövőben nem sátoros és lakókocsis turistákat fogad, hanem olyan vendégeket, akik luxusra vágynak.

A tulajdoni lap szerint márciusban a Cape Town Real Estate Zrt. szerezte meg a területet, de nem megvásárolta, ahogy ez kiviláglik a balatonszemesi képviselőtestület októberi ülésének jegyzőkönyvéből. Kelemen Csilla jegyző – miután az egyik képviselő értetlenkedett, hogy miért nem az elővételi joggal rendelkező önkormányzaté lett a terület – egész pontosan azt mondta:

A hitelező bankok tulajdonába került az ingatlan, a jelenlegi tulajdonos nem adás-vétellel szerezte meg a tulajdonjogot, az elővásárlási jogot pedig csak akkor érvényesíthette volna az önkormányzat, ha adás-vétel történik.

Az önkormányzat vezetése azt viszont nem tudja, pontosan hogyan került az említett céghez a terület, sőt azzal sincs tisztában, mennyiért szerezte meg a Cape Town Real Estate Zrt. a kempinget.

A szerzéshez kellett egy kis trükk a 24.hu információja szerint, de felszámolások során nem ismeretlen technikával élt az új tulaj, így kerülhetett vagyonfelosztás révén birtokon belül. A Vadvirág kempinget eredetileg tulajdonló cég, a nagy robajjal bedőlt egykori Jászai Gellért-érdekeltség, az SCD egyik leánya, a Wind-Center Leisure Kft. 2012-ben felszámolás alá került. Hiába hirdette meg azonban a felszámoló vagy féltucatszor a vagyont, nem akadt rá vevő, legalábbis olyan áron, ami megfelelt volna a hitelező bankoknak. (A hirdetmények alapján először 3 milliárd forint volt az irányár, 2015 vége felé, az utolsó alkalommal már 1,4 milliárdért lehetett volna vinni az ingatlant.) Akadt viszont olyan, aki megvette a bankok követelését.

Ha többszöri próbálkozás után is kilátástalan a hirdetmény útján történő értékesítés, akkor a felszámoló feloszthatja a vagyont a hitelezők között, követelésük arányában. A legnagyobb hitelezők pedig a bankok voltak, ráadásul jelzálogjoggal biztosították a kölcsönt – összesen nem kevesebb, mint 76 millió euró (24,5 milliárd forint) keretbiztosítéki jelzálogjog volt bejegyezve a javukra –, tehát mindenkit megelőztek a hitelezők sorában. Ezt a követelést szerezte meg (azaz vásárolta ki a bankokat a hírek szerint) Jellinek Dániel.

A teljes cikk itt olvasható.