Lopás és orgazdaság miatt indul eljárás a balatonfüredi tolvajok ellen (veol.hu)

Lopás és orgazdaság miatt indult büntetőeljárás két szanyi és két budapesti férfi ellen, a Balatonfüredi Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.

A balatonfüredi rendőrök két szanyi és két budapesti férfit vettek őrizetbe lopás bűntett és orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával – tudta meg a veol.hu

A nyomozás adatai alapján a balatonfüredi sértett 2018. január 3-án reggel tett bejelentést a rendőrségre arról, hogy ismeretlen személyek az éjszaka folyamán Balatonfüreden, egy építési területről különféle zsaluzáshoz használt anyagokat tulajdonítottak el közel hatszázezer forint értékben. A járőrök 2018. január 3-án a reggeli órákban Balatonfüred belterületén igazoltatták a tehergépkocsival közlekedő feltételezett elkövetőket, egy 21 és egy 31 éves szanyi férfit, akiknek járművében fém és fa zsaluanyagokat találtak.

A nyomozás során a nyomozók megállapították, hogy a két szanyi lakos az elmúlt hónapokban több hasonló bűncselekményt is elkövetett az ország több pontján, elsősorban Győr, Balatonfüred, Siófok, Székesfehérvár és Mosonmagyaróvár városokban. A balatonfüredi rendőrök tíz sértettet azonosítottak, akiknek az elkövetők mintegy 25 millió forint kárt okoztak. Ezen kívül további tizenöt elkövetett lopást vizsgáltak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, és Somogy megyék nyomozói.

Összehangolt rendőri akció keretében 2018. január 18-án tetten értek és elfogtak továbbá egy budapesti lakost is, amikor éppen egy siófoki építkezésről előző éjjel eltulajdonított szerszámgépet adott át. A fővárosi férfi munkáltatója megbízásából – aki szintén budapesti lakos – vette át rendszeresen a lopott javakat, melyek ellenértékét egy közeli irodaházban fizette ki a tolvajoknak. A rendőrök a XIV. kerületi telephelyen és két közeli társasház építkezési területén 20 millió forintot meghaladó értékben foglaltak le zsaluzáshoz és állványozáshoz szükséges, a bűncselekményekből származó anyagokat, melyeket visszaadtak a sértetteknek. A budapesti munkáltatót 2018. január 19-én fogták el a fővárosban, a cége irodájában.

A két szanyi férfi ellen tizenhétrendbeli üzletszerűen elkövetett lopás, a két budapesti férfival szemben pedig üzletszerűen elkövetett orgazdaság megalapozott gyanúja miatt folyt büntetőeljárás.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Balatonfüredi Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat átadta az illetékes ügyészségnek – számol be az esetről a veol.hu.