Lombár Gábor: megúsztuk idén az algásodást és a szúnyogokat a Balatonnál

Idén nyáron megúsztuk az algavirágzást, és a vártnál kedvezőbben alakult a Balatonnál a szúnyoghelyzet is. Remélhetően nem lesz szükség több szúnyoggyérítésre az utószezonban sem az üdülőrégióban – mondta Lombár Gábor, a Balaton-kutatás támogatását hiányoló Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke a hirbalaton.hu-nak.

 

Lombár Gábor a Balatonban tavaly nyár végén és idén nyár elején tapasztalt algásodással kapcsolatban kifejtette, az okokról és a teendőkről eltérő a tudósaink álláspontja, ami mögött valójában egy hiányzó egységes Balaton-kutatás áll.

Álláspontja szerint megoldást ezen a téren az hozhat, ha a Magyar Turisztikai Ügynökség a prioritások meghatározásakor előreveszi a kutatás támogatását, hiszen a turisztikai fejlesztési célokat alapjaiban befolyásolhatják a kutatási eredmények.

A BSZ elnöke a szúnyoggyérítésről  elmondta, az új uniós elvárásokhoz igazodva idén már tilos volt a légi kémiai szúnyogirtás. Az új technológia, és a nyár eleji csapadékos időjárás okot adott az aggodalomra, ami szerencsére alaptalannak bizonyult, nem lehetetlenítette el a nyári balatoni turizmust szúnyoginvázió. Ebben, csakúgy mint az elmaradó algavirágzásban nyilván fontos szerepe volt az időjárásnak – tette hozzá.

A nyári főszezonban központi, állami szúnyoggyérítés zajlik a Balaton-régióban is, azonban elő és utószezonban a térség önkormányzatinak kell állniuk a költségét, ha beavatkozást igényelnek. Lombár Gábor elmondta, a remények szerint az időjárás továbbra is kedvezően alakul, és nem lesz szükség további szúnyoggyérítésre az utószezonban.