Logisztikai raktárbázist épit a honvédség Szentkirályszabadján (honvedelem.hu)

 

20 000 négyzetméteren építi meg logisztikai raktárbázisát a Magyar Honvédség a szentkirályszabadjai repülőtér szomszédságában, a Veszprémi Ipari Parkban. A létesítmény alapkövét kedden tették le, a beruházás 2021-re készülhet el – olvasható a Magyar Honvédség honlapján. 21. századi, modern és biztonságos körülmények között zajlik majd a hadfelszerelés raktározása, szállítása és a katonák ellátása- hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédében úgy fogalmazott: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési program keretén belül megvalósuló beruházás a modern kor szintjére emeli majd a haderő logisztikai képességeit.

A Honvédelmi Minisztérium megbízásából a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF Csoport) az Inpark Veszprém ipari park területének déli részén építi fel az új logisztikai raktárbázist. A 20.000 négyzetméteres, tíz méteres tiszta belmagasságú, úgynevezett magastárolású raktár mellett külön melléképületben végezhetők majd el a karbantartási, javítási, logisztikai feladatok.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter elmondta: a tárca a különféle új haditechnikai eszközök beszerzése mellett a kutatás-fejlesztésre és a hadiipar megteremtésére is nagy hangsúlyt fektet, miként a katonák munkafeltételeinek megteremtésére, és az új infrastrukturális beruházásokra is. „Az MH Logisztikai Raktárbázis méltó helye lesz Szentkirályszabadja, amely jelentős katonai hagyományokkal rendelkezik. A Magyar Honvédségnek a magyar emberek és a társadalom biztonságát kell szolgálnia. Ezen a helyszínen olyan központi, logisztikai, kiképzést is biztosító központi raktárbázis épül, amely a 21. század raktározási feltételeit fogja biztosítani. Bízom abban, hogy itt hamarosan egy olyan objektumot látunk majd, amely nem csak büszkévé tesz minket, de megoldást jelent a szakszerű katonai raktározás területén is” – fogalmazott a honvédelmi tárca vezetője.

Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda vagyonfelügyeletért felelős helyettes államtitkára leszögezte: örömteli, hogy a civil gazdasági élet szereplői részesei lehetnek a honvédelmi és haderőfejlesztési programnak. Hozzátette: a logisztikai raktárbázis tökéletesen megfelel majd a haderő igényeinek.

A területen jelenleg az előzetes földmunkák mellett régészeti feltárás is zajlik.