Lezárta az idei versenyidényt a Magyar Vitorlás Szövetség (vitorlazzitthon.hu)

Az Évadnyitó BEFLEX Nagydíjjal indult májusban, szeptemberben pedig a Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny DoqDrive Nagydíjjal zárult a Magyar Vitorlás Szövetség versenyidénye. Az idei esztendőben ismét sokan vettek részt a regattákon, olyanok is, akik eddig csupán túráztak a Balaton körül, most viszont kipróbálták magukat éles helyzetekben.

A tavalyi év a rekordnevezések évek volt, de nagy öröm, hogy idén is több új legénység csatlakozott a versenyekhez – mondta el a vitorlazzitthon.hu-nak Farkas Péter versenyvezető. Idén 227 hajó indult a Félsziget-kerülő versenyen, melyen az időjárás is nagyon kegyes volt a hajósokhoz – tette hozzá. A Félsziget-kerülő népszerűsége első sorban abban rejlik, hogy a túraverseny a Balaton egyik legszebb részén zajlik. Farkas Péter szerint ez az egyik olyan regatta, ahol nagyon sokféle szélben lehet vitorlázni. A Tihanyi-cső után sokszor teljesen más világ kezdődik, mint a Balatonfüred előtti vízterületen lévő rajtvonalnál.

Farkas Péter beszélt arról is, hogy a hazai versenyeknél is van utánpótlás, ehhez hozzásegítenek azok a Szövetségi rendezésen kívüli versenyek, melyek sokszor amatőröknek szólnak, vagy házi kikötőkhöz kapcsolódnak . A versenyvezető szerint az év vége felé már szívesen kipróbálják magukat versenyhelyzetben is amatőr vitorlázók. A versenyszezont összegezve elmondta: az egyik legszebb nyár volt. A cél az, hogy minden évben kicsit jobb legyen a rendezés és jobbat legyenek a szélviszonyok, ugyanakkor az utóbbira nincs a rendezőségnek ráhatása. Idén a félprofi-profi vitorlázók száma nőtt, éppen ezért bizakodva lehet tekinteni 2020-ra – fogalmazott a versenyvezető.

Az idei Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny DoqDrive Nagydíj abszolút győztese a Principessa let. A liberát alig több, mint két óra alatt kormányozta a célba Oroszlán Péter. A második helyre a Király Zsolt vezette No.1, a harmadikra pedig a Lillafüred csapata futott be.