Levendulától lila a Balaton környéke, lehet szüretelni (likebalaton.hu)

A Balaton-felvidék nemcsak a gyönyörű természeti környezetéről és a Balaton kristálytiszta vizéről híres, hanem a nyár folyamán levendulával borított, lila színben pompázó tájairól is. A levendula, ami Provence-ból származik, a 20. században telepedett meg Magyarországon és hamar megszerette a Balaton-felvidék klímáját. Azóta az itt termesztett levendula minőségét világszerte elismerik.

 

Az egyik legismertebb levendulás Tihanyban található, ami a levendula hazai fellegvárának számít. A Tihanyi-félszigeten 1955 óta foglalkoznak levendulatermesztéssel, amikor is dr. Bittera Gyula gyógynövénykutató, vegyészmérnökök meghonosította a tihanyi levendulát, majd világhírűvé tette azt. Tihanyban minden évben megrendezik a Levendula Fesztivált, ami a levendula virágzásához, június végéhez időzítve, rengeteg látogatót vonz.

A fesztiválon különböző levendula-alapú termékeket vásárolhatunk: szörpöt, mézet, lekvárt, bonbont, szappant, illóolajat és még sok mást. Az ide látogatók bekapcsolódhatnak a levendula szüretbe, megismerhetik a levendula olaj előállításának folyamatát, részt vehetnek levendula koszorú készítő műhelyeken, és persze élvezhetik a levendulásban készült fotók látványát.

A levendula a Balaton-felvidéken

Tihanyon kívül a levendula a Balaton-felvidéken több helyen is megjelenik. Egyre több gazda ismeri fel a levendulatermesztésben rejlő lehetőségeket, és az idegenforgalmi vonzerőt. A látogatók számára felejthetetlen élményt nyújt a levendulások látványa, illata, a levendula virágzásának időszakában pedig a területet bejárva számos levendulásba is betekinthetnek.

A levendula számtalan felhasználási lehetőséget kínál. Az illóolaját a parfümiparban használják, de terápiás célra is alkalmas. A levendulaolaj nyugtató hatású, segít a fejfájás enyhítésében, a stressz oldásában, és elősegíti az alvást. A konyhában is egyre népszerűbb a levendula: levendula sziruppal ízesíthetjük a limonádénkat, levendula mézzel édesíthetjük a teánkat, levendulával díszíthetjük a süteményeinket, és még sorolhatnánk. A levendulás finomságok mellett a levendulát a kozmetikai iparban is felhasználják, például szappanok, fürdőgolyók, arckrémek összetevőjeként.

A cikk folytatása itt elolvasható.