Lettországban gyűrűzött halászsast figyeltek meg a Kis-Balatonon (bfnp.hu)

Színes gyűrűvel jelölt halászsast figyeltek meg nemrég a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai  a Kis-Balatonon – olvasható a nemzeti park honlapján. A madarat Lettországban gyűrűzték egy évvel ezelőtt. A fiatal halászsas gyűrűzési helyétől 1207 km-t tett meg a Kis-Balatonig, ahol a megfigyelés történt.

 

A nagyobb testű ragadozómadarakat elsősorban azért jelölik színes gyűrűvel is, hogy a madár ismételt megfogása nélkül is leolvasható legyen a gyűrűn látható jelölés. Így a madár élete során nagyobb az esélye annak, hogy akár több alkalommal, több helyszínen is leolvashatják. Kis szerencsével ehhez elegendő egy távcső, vagy egy jól sikerült fotó. Az ilyen módon jelölt madaraktól származó adatok száma és így a módszer hatékonysága is sokkal nagyobb a korábbi, csupán alumínium gyűrűs jelölésekénél. A színes gyűrűvel jelölt madarak nagy lendületet adtak a különböző madárfajok vonulásának elemzéséhez, nem utolsósorban a védelmi stratégiájuk kialakításához.

A halászsas hazánkban rendszeresen átvonuló, fokozottan védett madár. Halakra specializálódott, vadászat során erős karmai vannak a segítségére, melyek hegyesek, kampósak, szarutüskékkel borítottak, szorítása rendkívül erős, sok esetben egy-egy nagyobb hal is a víz alá tudja húzni az őt megragadó halászsast.

Főleg vizes élőhelyek, halastavak, folyók mentén figyelhető meg. Eredeti fészkelőhelyei az erdők, főleg fenyvesekben, fák csúcsára építi fészkét, azonban ennek hiányában oszlopokra is költhet.