Létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Keszthelyi TV)

A Szent István Egyetem átalakulásával a február elején jött létre a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), amelynek része a keszthelyi Georgikon is. A tervek szerint az átalakulással az egyetem Közép-Kelet-Európa vezető agrár-fókuszú intézményévé válhat az elkövetkező években – adta hírül a Keszthelyi TV.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket.
Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs központ 11 kutatóintézete, így megvalósul az oktatás és a kutatás szorosabb integrációja is. Csányi Sándor, az egyetemet vezető kuratórium elnöke januárban úgy fogalmazott, nemcsak kiváló agrárszakembereket akarnak képezni, hanem olyan értelmiségieket is, akik a vidéki élet bástyái lehetnek.
“Régóta meg kellett volna tenni”
Az MTI beszámolója szerint a MATE fenntartója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt mondta az egyetem alapító szenátusi ülése után, hogy ezt a lépést régóta meg kellett volna tenni. Hozzáfűzte: minden feltétel adott arra, hogy az új egyetem bekerüljön a legjobb európai agrárintézmények közé.
    Palkovics László szerint az alapítványi fenntartói forma szabadabb és egyszerűbb működését tesz lehetővé az egyetem számára. Kitért arra is: a magyar kormány 1500 milliárd forintot fordít az egyetemekre abból az összesen 6000 ezer milliárd forintból, amelyet Magyarország a Európai Unió helyreállítási alapjából kap.
Az agrárium és az élelmiszeripar stratégiai ágazat
    Nagy István agrárminiszter kiemelte: ahhoz, hogy a magyar gazdák versenyképesek legyenek, először a magyar agrároktatásnak kell versenyképesnek lennie. Kutató, oktató és gyakorló egyetemre van szükség, amely segít vonzóvá tenni a mezőgazdasági és az élelmiszeripari pályát a fiatalok számára.
Az agrárium és az élelmiszeripar stratégiai ágazat, mindig szükség lesz rá, ezt megmutatta a koronavírus-válság is – tette hozzá Nagy István. Kitért arra is: a következő hét évben 4265 milliárd forintot fog fordítani Magyarország európai uniós és hazai forrásokból a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére.
13 ezer hallgatóval a legnagyobb magyar egyetem
A MATE megbízott rektora, Gyuricza Csaba elmondta: az új egyetem 5 campuson több mint 13 ezer hallgatóval kezdi meg a működését, ezzel Magyarország egyik legnagyobb egyeteme jött létre.
A korábbi, karokra alapozott egyetemi struktúra megszűnik, helyette 21, campusokon átnyúló egyetemi szakmai intézet jön létre. A cél az, hogy a MATE a világ és Európa egyik vezető agrárfókuszú egyetemévé váljon – fűzte hozzá.
A MATE zöld jövő építésébe kezd – emelte ki a megbízott rektor, aki szerint a jövőt az fogja megnyerni, aki a legkisebb energia felhasználásával, kis területen termelve tud sok embert ellátni jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel. Megjegyezte azt is: büszkék arra, hogy a MATE megalakulása körül “nem volt cirkusz”, sem “önmegvalósító performanszok”.
Több mint két évid készítették elő az átalakulást
    A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány elnöke, Csányi Sándor a sajtótájékoztatón elmondta: az átalakulás példaszerűen elő volt készítve, a több mint két évig tartó folyamatban nemzetközi példákat tartottak szem előtt, a koncepció kidolgozásában több mint 100 egyetemi dolgozó vett részt. A szenátus egyhangúlag támogatta az egyetem megalakulását.
Az új egyetemen minőségi munkát várnak el, figyelni fogják a hallgatók, az őket alkalmazó vállalkozások, valamint a nemzetközi visszajelzéseket is – tette hozzá.
    Csányi Sándor kitért arra is, hogy a Gödöllői Királyi Kastélyt működtető gazdasági társaságban 86 százalékos tulajdoni hányadot kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány Gödöllő 14 százalékos tulajdonhányada mellett. Együtt fognak dolgozni a várossal a kastély fejlesztésén és bízik benne, hogy meglesznek a források a kastély két oldalsó szárnyának felújításához, korszerűsítéséhez.