Lesence Art – a művészet hullámai Balatonedericsen (Balatoni Krónika)

A „Lesencék vidéke” is csatlakozott a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozathoz. A térség települései közül a legtöbb turista Balatonedericsre látogat, a Balaton parti strandnak köszönhetően. Éppen ezért a projekt során kiemelt hangsúlyt kap a víz, a vízparti helyszín és a balatoni életérzés. 

 

A projekt során egy olyan komplex programsorozatot kívánnak megvalósítani, mely a település életében meghatározó kulturális értékkel bír – írja a Balatoni Krónika.  A képzőművészet olyan területeit kívánják elhozni a településre, mely a látogatók számára aktivitás, a kreativitás kibontakoztatását teszi lehetővé. Július első napjaiban egy papírművészeti alkotótábor kerül megszervezésre; egymásra talál itt a papír, a víz és az újrahasznosítás, mely a papírművészet által ölt formát. Az ötnapos program egy látványos kiállítással zárul.

Majd a művészek leköltöznek a partra, s a LIDO ART kezdeményezéssel bevonják az alkotás folyamatába a strandolókat. A LIDO ART program célja, hogy egész nyáron helybe vigyék az településen élők és nyaralók számára a képzőművészetet és az irodalmat egy kis humorral megfűszerezve. A programok között szerepel kortárs magyar szerzők műveinek színpadra állítása, interaktív színházi családi programok, szabadtéri kiállítások.

A rendezvénnyel igyekeznek minden korosztályt megszólítani, s számukra maradandó élményt nyújtani.