Lejárt a türelmi idő a szállásadóknak, jönnek a szankciók (origo.hu)

Lejárt a türelmi idő azokkal a szálláshelyekkel szemben, amelyek nem tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségeiknek. Szeptember elsejétől a szabálytalan szállodák figyelmeztetésre, majd büntetésre számíthatnak. A nem együttműködő helyeket többszöri figyelmeztetés után végleg bezárathatják. 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ (NTAK) a Magyar Turisztikai Ügynökség és a turizmus legjelentősebb, és legátfogóbb informatikai fejlesztése, amelynek köszönhetően minden Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész statisztikai és forgalmi adatokkal rendelkezhetünk, és így mérhetővé válik a szektor valós teljesítménye – fogalmazott az origo.hu-nak adott interjújában a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán hozzátette:  Magyarországon eddig csak azokról a szálláshelyekről tudtak, amelyek a KSH-ba regisztráltak. A hivatal ugyan hatalmas energiát fektetett eddig is a turisztikai adatok összesítésébe, de az adatok így sem fedik a valóságot teljes mértékben.

Guller Zoltán elmondta: miközben a turizmus adja a magyar GDP közel 11 százalékát, egy ilyen jelentős, stratégiai ágazatban egyszerűen nem fordulhat elő, hogy nem látják pontosan és naprakészen, hogy mennyi szálláshely, férőhely és vendég van. Az adatszolgáltatási központ egyik célja az ágazat fehérítése.A digitális adatszolgáltatás emellett javítja az ellenőrzések és a fejlesztések hatékonyságát. Azt várják, hogy mérhetővé válik a szektor valós teljesítménye – sorolta.

A magyarországi szállodáknak júniusban kellett csatlakozniuk az NTAK-hoz, júliustól pedig az adatszolgáltatást is meg kellett kezdeniük, ezt nem mindenki tette meg határidőre, úgyhogy az első figyelmeztetések postázását a jegyzők hamarosan megkezdik. Lejárt a türelmi idő a nem együttműködő szálláshelyekkel szemben – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A szankcionálási rendszerről elmondta, hogy azt német minta alapján alakították ki. A jegyzők először írásos figyelmeztetést küldenek azoknak a szálláshelyeknek, amelyek nem együttműködőek. A második alkalommal szintén figyelmeztetésre számíthatnak a szabálytalan szállodák, de a második figyelmeztetés mellé a jegyző egy kisebb összegű bírságot is kiszab a kötelezettségét nem teljesítő szolgáltatókra. Abban az esetben, ha egy szálloda ezután sem felel meg a jogszabályi előírásoknak, a jegyző ideiglenesen bevonja a működési engedélyét. Amelyik szálláshely ezek után sem tesz eleget az előírásoknak, az végleges bezárásra számíthat.