Légimentő ügyeletet és véradást tartanak a Festetics kastély parkjában (likebalaton.hu)

Második alkalommal szervezi meg közösségi eseményét a Magyarországi Légimentésért Alapítvány, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., és a Magyar Vöröskereszt szakmai partnerével, az Országos Vérellátó Szolgálattal. A szeptember 23-i program keretében mind a hét légimentő bázis közvetlen közelségében egyszerre szerveznek véradást, és a nap különlegessége, hogy a mentőhelikopterek a véradás helyszínére kitelepülve biztosítják az ügyeletet, onnan kerülnek majd riasztásra.

 

Különleges esemény, amikor a sárga légimentő helikopter a Festetics-kastély parkjából száll fel és le, ha riasztást kap, miközben önkéntes véradókra várnak. Az érdeklődők az életmentésnek két különböző, a hétköznapokban pótolhatatlan formájával találkozhatnak mind a hét helyszínen: önkéntes véradással és légimentéssel.

Kell a vér a légimentő bázisokra

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a véradás, mennyire nagy szükség van a biztonságos vérkészítményekre. Éppen ezért a különleges közösségi esemény célja, hogy új véradókat toborozzon, valamint a meglévőket is aktivizálja, felhívja a figyelmet az önkéntesség és a segítségnyújtás fontosságára, emellett pedig betekintést nyújtson a légimentők nem mindennapi munkájába is. Célunk, hogy minél több emberhez eljusson nemcsak a véradás üzenetének fontossága, de a lehetősége is, hiszen ennek köszönhetően menthetnek életet a légimentők is, éppen ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű vérkészítmény álljon rendelkezésre minden légimentő bázison.
Nagy szükség van véradókra az ország minden pontján, hiszen az ország megfelelő vérkészletének biztosításához hétköznapokon is 1600-1800 véradó megjelenésére van szükség – fogalmazta meg a civil szervezet elnöke, Nagy Boglárka.

A cikk folytatása itt elolvasható.