Legenda-e a milliós vendéglátós fizetés a Balatonnál? (Fókusz)

Április közepe van, már toborozzák a munkaerőt a Balatonra. A hírek munkaerőhiányról és milliós fizetésekről szólnak. A Fókusz stábja balatoni vendéglátósokat kérdezett arról, hogy valójában mennyit is lehet keresni a magyar tengernél. A gyorsan nagyot szakítani akaróknak rossz hír, hogy a milliós fizetés legfeljebb bruttó lehet és azt is is csak képzett szakács kaphatja. A munka viszont igencsak embert próbáló, a vendéglátósok leginkább a fiatalokra számítanak.

A szakácsok nettó 700 ezer forintot vihetnek haza, ami egymilliós bejelentett bérnek felel meg, de a határ a csillagos ég, van, aki még ennél is magasabb fizetést szeretne. A felszolgálók kevesebbet keresnek, bruttó 500-600 ezer forintot, nekik viszont ott van a teljes egészében megtartható borravaló, ami átlagban 5-7 százalék, de előfordul, hogy 10-12 százalékot is adnak a vendégek.

Simon Péter kilenc vendéglátóhelyet üzemeltet a Balaton déli partján, éttermeket és szórakozóhelyeket. Átlagosan egy 500 000-600 000 forintot nyugodt szívvel meg lehet keresni, emellett még a szállás is biztosítva van, illetve étkezhetnek, ihatnak korlátlanul  – mondta a vendéglátós, aki szerint a bérek folyamatos emelkedésével nem lenne probléma, ám ehhez nem párosul a munkaerő tudása. Ezért nehéz jó kollégát találni.

Nyugodt szívvel húsz embert fel tudnék venni gondolkodás nélkül  – mondta Simon Péter, aki egyetért azzal a vendéglátós alapvetésnek számító kijelentéssel, hogy jó szakácsot a legnehezebb találni.

Nálam biztosan nem megy haza a zsebében hárommillióval az, aki június elseji kezdettel augusztus 20-ig dolgozik. Az én üzleteimben biztosan nem, és azt gondolom, aki azt mondja, hogy ezt a fizetést ki tudja fizetni, ki tudja termelni a bérek, járulékok mellett, azt gondolom, hazudik – tette hozzá.

Szerinte főleg azok az üzlettulajdonosok ígérnek milliós fizetéseket, akik nem tudják betartani.Egy józan ésszel gondolkodó vállalkozó nem tud kitermelni csillagászati összegű bért, még a szakácsoknak sem – mondja.

Még mindig a fiatal munkaerőé a Balaton

Simon Péter vendéglátóhelyei is főleg a fiatalok munkaerejére épít. Ám az egész szezonban tartó kemény munka és kimerítő nyaralás belevaló munkatársat kíván, ebből viszont kevés van.

Azt gondolom a Balatonról, hogy mindig is a fiatalok játszótere volt. Mi is inkább próbálunk fiatalabb munkaerőt találni, akik egyetemre járnak, főiskolára, mert ők éveken át biztos munkaerőt fognak nekünk biztosítani, illetve bírják a terhelést. Egy hosszú műszak után még képesek bulizni, aztán másnap ugyanúgy bejönni, egy idősebb korosztályhoz tartozó ember sajnos nem biztos, hogy meg tudja ugyanúgy csinálni A felszolgálok főleg fiatalokból tevődnek össze. Péternél napi húszezer forintot keres egy felszolgáló, és megtarthatja a borravalót. Mindez napi tíz-tizenkét óra megfeszített munka. Emellett, ha nem helyi, szállást is biztosítanak számára. Ez mind pluszköltség – mondta.

Egy siófoki halsütődében akár hétszázezret is kézhez kaphat egy ügyes vendéglátós

Görög Georgina egy siófoki halsütő tulajdonosa. Szerinte egy szakácsot napi húsz-harmincezer forint alatt lehetetlen találni, de a felső határ a csillagos ég.

Nagyjából nettó hétszázezer forint körül lehet keresni szezonban egy hónap alatt. Ehhez nekünk bruttó egymillió körül kell bejelenteni az embereket, hogy a 700 ezret kézhez tudják kapni. Plusz ezen felül még a szállást és az étkezést is álljuk
– mondta Görög Georgina.

A felszolgálók kevesebbet kapnak, nekik viszont ott van a teljes egészében megtartható borravaló.

Egy pincért bruttó ötszáz-hatszázezerért szoktuk bejelenteni. Attól függ, hány napot vállal, hány napot dolgozik, és erre rájön még a jatt, amit elosztanak. A 10 százalékos borravaló ma már nem jellemző, öt és hét százalék között van az átlag. Ami nem is olyan kevés, az emelkedő árakat nézve. Még sincs elég képzett és ambiciózus munkaerő. A legrövidebb próbaidő csak fél napig tartott és már el is köszöntek a kollégától. A Balatont sokan szezonális ugródeszkának tekintik, de a rátermettség gyakran hiányzik.

„Nincs azzal probléma, hogy azt a pénzt ki kell fizetni, mert természetesen ki tudjuk fizetni, mert tényleg nagyon jó turizmussal rendelkezik a Balaton és nagyon sokan vannak, hál’ Istennek. Azzal van a probléma, hogy az olyan emberek is elkérik ezt a fizetés, akinek nincsen hozzá megfelelő tudásuk” – mondta Georgina a Fókusz stábjának.