Lebuktak a kéthelyi rapsicok – fogházzal büntetne az ügyészség

Orvhalászat vétsége miatt emelt vádat a Marcali Járási Ügyészség azzal a két férfival szemben, akik egy tiltott halászati eszköznek minősülő halászhálóval rapsickodtak Kéthely környékén. A vádirat szerint – amelyről a sonline.hu számolt be -, az eset tavaly nyáron történt.

 

A két férfi 2023 júniusában egy Kéthely környéki tóhoz ment, ahol egy 7 méter hosszú, tiltott halászati eszköznek minősülő „nyakzó hálót” helyeztek a vízbe úgy, hogy azt egy-egy karóra kifeszítették, majd a közeli erdőbe húzódtak, és több alkalommal visszatértek a vízpartra ellenőrizni a hálót.

A vádlottak tevékenysége azonban gyanús lett a közelben tartózkodó halőröknek, ezért őket távcsővel és hőkamerával figyelni kezdték, majd amikor a két férfi a háló felé indult, intézkedés alá vonták őket, és értesítették a rendőröket.

A rendőrök jelenlétében végül a vádlottak a partra húzták a hálót, melyben ekkor két – 4,5 és 8,5 kg tömegű – ponty volt fennakadva, melyeket a halőrök visszaengedtek a vízbe.
Az ügyészség a Marcali Járásbíróságra benyújtott vádiratában mindkét férfival szemben végrehajtandó fogházbüntetés kiszabására, valamint az idősebb vádlott esetében a korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtására tett indítványt.