Lebuktak: 9 balint fogtak, és csak egy szerepelt a fogási naplóban

Egy északi parti kikötőben hosszas megfigyelést követően ellenőriztek a halőrök egy háromfős társaságot, akik 9 balint tartottak meg, de csak egy szerepelt szabályosan elkönyvelve a fogási naplójukban – olvasható a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. oldalán a múlt pénteki eset. Egyikük 6 hal megtartásával kirívó szabályszegést követett el, ami miatt a bírság mellett várhatóan 5 évre eltiltják a balatoni területi jegy váltásától is.


A halakat három különböző helyen tárolták, de végül összeállt a kép: egy fő 6 db-ot fogott, amelyből egyet sem írt be, egyik társa 2 db halából csak egyet jegyzett be, a harmadik horgász egyetlen halát pedig szintén nem írta be fogási naplójába, mondván a halat elajándékozta.

A Balatoni Horgászrend értelmében a Balatonon naponta csak 1 db balin tartható meg, a fogott halakat a horgász csak a saját haltartójában tárolhatja, és tilos a halak elajándékozása is – ezen szabályokat azonban a társaság figyelmen kívül hagyta.

A legsúlyosabb eset természetesen a 6 halas “horgásztársé”. Ő a hatóság részéről halvédelmi bírságra és 6-10 hónapra szóló állami jegytől való eltiltásra számíthat. De mindezeken felül, mivel kirívó szabályszegést követett el, a balatoni területi jegy váltásától várhatóan 5 évre fogjuk saját hatáskörben eltiltani.

A halőrök kiemelten ellenőrzik a balatoni mólókat, amelyek környékén az őszi időszakban nagy mennyiségben behúzódó halak miatt időnként kiemelkedő fogási esély kínálkozik és sajnos egyesek ilyenkor nem képesek önmérsékletet gyakorolni – olvasható a halgazdálkodási társaság honlapján.