Lázár János: a Balaton partjára csak azt lehet építeni, amit a helyi közösség megenged

Lázár János építési és beruházási miniszter a Facebook oldalán is megosztotta a Balatonnal kapcsolatos válaszát, amit egy képviselő interpellálására adott a Parlamentben. Sokak számára tett rendkívül fontos kijelentéseket, amikor azt mondta; “..a Balaton partjára csak azt és csak olyat lehet építeni, amit a helyi közösség megenged és lehetővé tesz.” Reményteljes ígéreteket is tett, miszerint még idén az országgyűlés elé terjeszti a kiemelt beruházásokról szóló jogszabálycsomagot, valamint a teljes építésügyi, így a Balatonnal kapcsolatos építésügyi szabályok felülvizsgálatát!

 

Lázár János Facebook oldalán megjelent szöveg:

Gurmai Zita képviselőtársam egy balatoni beruházással kapcsolatban interpellált a Parlamentben. Ahogy az állami beruházások esetében, úgy itt is új idők következnek:
Én azok közé tartozom a kormányzatban és a kormánypártban, akik azt mondják, hogy a Balaton partjára csak azt és csak olyat lehet építeni, amit a helyi közösség megenged és lehetővé tesz. Ha a helyi közösség képviselő-testülete, amely a helyi demokrácia letéteményese, úgy dönt, hogy ez az ingatlan beépíthető, ezt a magyar országgyűlésnek vagy a kormánynak kétségbe vonni joga nincsen (…) Balatonvilágos önkormányzatával szembe menni nem tudunk. Olyat építhetünk csak, amely a Balatonhoz méltó, megszolgálja az ottaniak bizalmát, harmadrészről pedig arra kell rávennünk és kényszerítenünk a beruházót, hogy a helyiekkel kompromisszumot kössön – a helyi önkormányzattal és a helyi érdekképviselettel. Ebben én szívesen működök közre, mint ahogy abban is, hogy szeptemberben és az év utolsó negyedévében az országgyűlés elé terjesztem az állami beruházások rendjéről, így a kiemelések rendjéről szóló jogszabálycsomagot, valamint a teljes építésügyi, így a Balatonnal kapcsolatos építésügyi szabályok felülvizsgálatát is.