Látássérültek tekerik körbe a Balatont tandembiciklin (sonline.hu)

Elindult a hétvégén a Mozdulj! Közhasznú Egyesület tizenkettedik Balatont megkerülő tandemtúrája, amely összekapcsolja a kultúrát és a sportot az esélyegyenlőség jegyében. Látók és látássérültek együtt kerékpározzák körbe a tavat – írja a sonline.hu.

Az ép és látássérült résztvevők tandemkerékpárokkal indultak útnak szombat délelőtt Balatonlelléről. Egymás mögött haladtak mintegy hetvenen, ezzel kifejezve az összetartozást és gyűjtve a közös élményeket. Tizenkettedik alkalommal pattantak nyeregbe a tó körül.

Az ép és látássérült résztvevők tandemkerékpárokkal indultak útnak szombat délelőtt Balatonlelléről. Egymás mögött haladtak mintegy hetvenen, ezzel kifejezve az összetartozást és gyűjtve a közös élményeket. Tizenkettedik alkalommal pattantak nyeregbe a tó körül.

Nagy Kriszta évek óta részt vesz a túrán. – Nagy élmény, hogy látássérült körbetekerhetem a tavat, ahol sok jó programon is részt vehetünk – tette hozzá. Megjegyezte: utastársaik nagyon figyelnek rájuk, biztonságba érzi magát.

Feil Dóra és testvére, Feil Gábor sem először vesz részt a túrán. Mindketten a bringázás mellett énekelnek, zenélnek, tudásukat a túra kulturális estjén be is mutatják.

– A túránk során a retro jegyében kapcsoljuk össze a sportot és a kultúrát, különös figyelmet fordítva az esélyegyenlőségre – mondta Tálos Marianna, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület elnöke. Hozzátette: a balatoni helyszínek lehetőséget kínálnak arra, hogy emlékezzenek két kiváló költőnkre. József Attilát a balatonszárszói péntek esti megnyitón, Petőfi Sándort a révfülöpi kultúresten ünneplték. Megjegyezte: az esemény kiemelt célja az esélyegyenlőség és befogadás népszerűsítése. Útjuk során a önkormányzatokkal, civil szervezetekkel is találkoznak, hogy figyelmüket az integrált rendezvények fontosságára hívják fel, amelyek elősegíthetik a befogadást.

– A közös munkánk érzékenyíthet másokat is és felhívhatja a figyelmet arra, hogy milyen értékes pillanatokat jelenthet a fogyatékossággal élő embertársaink számára a figyelmünk és törődésünk – árulta el Tálos Mónika, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület alelnöke.

Dóka Attila, a túra kulturális nagykövete kiemelte: az egyesület egész évben szervez integrált rendezvényeket, és kiemelt eseménye a Balatont megkerülő tandemtúra, amelyhez 2017 óta csatlakozik. Szombaton a bringások balatonboglári bobpályát is kipróbálták, Balatonlellén a túra emlékfájánál szalagot helyeztek el. Este retro disco és játékok várták a résztvevőket. Vasárnap Révfülöp irányába indultak, templomot látogattak, megemlékeztek elhunyt tandemes társukról és atyai áldást kaptak a túrára. Kedden Balatonfüreden a mólónál flash mobot adnak elő. Szerdán a siófoki főtéren lesz kulturális műsoruk, de a Bella Állatparkot is meglátogatják a túrázók. Természetesen a programok közül a balatoni fürdés, a fagyizás és a borkóstolás sem marad ki.