Lakossági fórumot tartottak a Sió-zsiliprendszer megkezdett rekonstrukciójáról (siofok.hu)

Elindultak a kivitelezési munkák, megkezdődött a Balaton levezető rendszerének korszerűsítése. Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósuló projekt során a következő három évben teljes mértékben átépül a siófoki zsiliprendszer, részben megvalósul a Sió-csatorna rekonstrukciója és a zsilipek területén közösségi tér jön létre – számolt be a siofok.hu a beruházásról napokban megtartott lakossági fórumról. (A 19 milliárd forintos beruházásról szóló korábbi hír a látvány-tervekkel itt érhető el.)

A „Balaton levezető rendszerérének korszerűsítése” című projekt kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma lakossági fórumot tartott december 3-án Siófok Város Önkormányzatának házasságkötő termében. Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósuló, a Balatont érintő fejlesztésekről szóló fórumon az illetékesek bemutatták a projekt eddig megvalósult elemeit, és jelenlegi állását.

A szakemberek által elhangzottak szerint a projekt második szakaszába lépett, az előkészítés és tervezés után elindult a megvalósítás fázisa, a munkaterületet idén ősszel átadták.

A kivitelezői pályázatot az SC Siófok Konzorcium nyerte el, melynek képviselője ismertette a részletes műszaki adatokat, terveket.

A projekt fő eleme a három nagy műtárgy, a siófoki leeresztő zsilip, a siófoki hajózsilip, valamint a balatonkiliti mederduzzasztó. Az új hajózsilip mérete hossza tekintetében kis mértékben növekszik. Az új leeresztő zsilip is nagyobb lesz, vízáteresztő kapacitása a duplájára emelkedik, és néhány méterrel délebbre kerül, mint a jelenlegi. A két műtárgy üzemeltetéséhez szükséges üzemi épület is épül. A balatonkiliti mederduzzasztó zsilip a meglévő műtárgytól 7-800 méterrel „lejjebb” kerül kialakításra, a Dózsa György út tengelyében, a 118+030 fkm szelvényben létesül, és a meglévő műtárgy bontásra kerül. Az új műtárgy a 65-ös főút tehermentesítő útján a későbbiekben létesülő híd alapozásául is szolgál.

A projekt keretében a nagyműtárgyak teljes átépítése mellett a Sió-csatorna vízlevezető képességének növelése érdekében a csatorna egyes mederszakaszain kotrási munkák történnek. A Sió-csatorna árvízvédelmi töltésrendszerének magasítása és egy szakaszon történő áthelyezése az árvízvédelmi biztonság növelését szolgálja. A projekt keretében többek között rendezésre kerülnek a Sió-csatorna mentén lévő, felújítandó magas partok is.

A Sió-csatorna teljes rekonstrukciója a projekt keretében nem valósul meg, azonban a csatorna vízeresztési képessége már a projektben foglalt munkálatok által is javul.

A teljes rekonstrukció fontos, a lakosságot is érintő részeként a tervek szerint az új vízleeresztő és hajózási zsilip területén az alapfunkción túl bejárható, a későbbiekben közösségi térként használható területet alakítanak ki.

A teljes projekt fizikai befejezésének tervezett dátuma: 2022. december 31.

További információkért látogassanak el a balatonlevezeto.ovf.hu honlapra.