Különleges történeteket mesélnek a Hévízen látható míves üvegek (likebalaton.hu)

Látszólag üvegek és poharak – de valójában történelem. Művészettel, politikával, erotikával, humorral. A tárgyak mesélnek, s persze – hogy értsük a történeteket – a kurátor is.
Sok száz év magyar és európai történelme jelent meg a hévízi Belvárosi Múzeum tárlatán. A Mesélő üvegek cím akkor válik igazán beszédessé, ha az ember a kurátorral beszélget, aki hat magángyűjtő anyagából állította össze a kiállítás több mint ezerdarabos anyagát.

Hermann Katalin, a Festetics György Művelődési Központ igazgatója nem mellesleg üvegművész, és először a díszműüvegek világába kalauzol, amelyeket a tárlat egy hangulatos enteriőrben mutat be. Kisvártatva el is dönthetjük, amit látunk, az a szelfi vagy az emlékgiccs elődje. Válasz nincs, csak (rá)csodálkozás.

– A biedermeier fürdőkúra-poharak eredetileg azért születtek, hogy az ivókúra során legyen mibe tölteni a gyógy­vizet – mondja Hermann Katalin. – Törekedtek arra, hogy mindegyik különböző legyen, így ezek egyedileg, magas minőségű kézműves munkával készültek, s nem tartoznak készletekhez. Egy-egy ilyen darab ára jelenleg egymillió forint körül van. A fürdőkúrázás, egyáltalán az utazás hajdan az arisztokraták kiváltsága volt, s egy-egy kiruccanás akár három hónapig is eltartott. A fürdőhelyekről poharakat vittek haza emlékbe az akkori turisták, amiket a kitelepült mesterek, művészek helyben készítettek el. Ezek – jellemzően a biedermeier korra – otthon a vitrinbe kerültek, majd a következő esztendőben, akár egy másik helyen, újabbakat vásároltak a pihenő, gyógyuló gazdagok, s így gyarapodott a míves házi kollekció.

A cikk folytatása itt található.