Különleges kolbászok is készültek Reziben (tvkeszthely.hu)

22 csapat mérte össze a kolbászát a hétvégén Reziben. A településen már hagyomány, hogy január közepén szervezik meg a disznótoros és kolbásztöltő mustrát, ahová térségből érkeznek csapatok, de Rezi testvértelepülése, a Hajdú-Bihar megyei Esztár is képviseltette magát.

Égett a munka a csapatok keze alatt Reziben. Dagasztották és fűszerezték a kolbásznak való húsokat, de a pálinka sem hiányozhatott az asztalról. A csapatok többsége hagyományos kolbászokat töltött, de voltak, akik különleges módon – gyömbérrel, korianderrel – fűszerezték a húsokat. A csapattagok azt is elárulták, hogy mitől jó a kolbász, a recepteket azonban megtartották maguknak.

„Minden benne legyen, aminek benne kell lennie. Természetesen kulisszatitkokat nem árulunk el, mert a többi csapat figyel, és semmi kedvünk hozzá, hogy lekoppintsanak minket.” – mondta Bujtor András, a Kolbász Manufaktúra Business csapat tagja.

A kolbászok mellett más finomságokkal is várták a program résztvevőit. Sült vér és hurka is került az asztalra, de párolt káposztás, füstölt húsos szendvicset is kóstolhattak a látogatók. Németh Tamás szmókerben készítette el a kolbászt, amit majd a zsűri elé tálalt. Az így készült étel egészen más, mint a zsírban, olajban sült társai.

„Teljesen máshogy viselkednek a zsírok akkor, amikor ilyen füstös közegben sül, mint akkor, hogyha elmész egy pecsenyesütőbe, és ott ilyen bő zsírban, vagy ne adj Isten olajban sütik. Mert ott, ami kisül belőle, azt vissza is szívja. Itt teljesen más állaga van igazából, mert ami úgymond ilyen káros zsírnak számít – legalábbis az én  számításom szerint – az mind távozik belőle.” – tájékoztatott Németh Tamás, a Konyha 2.0 csapat tagja.

Az idei rezi kolbásztöltő sem csak a jó hangulatról szólt. A csapatoknak, amellett, hogy finomabbnál finomabb étkeket készítettek, a zsűrinek is be kellett mutatniuk a tudásokat. Ez úttal is lehetőség volt bármilyen disznótoros étekkel nevezni, a többség azonban a kolbászt részesítette előnyben. A zsűrit nem csak az ízekkel, hanem kreativitással is meg lehetett győzni.

„Találkoztunk egy olyan étellel is, ami nem hagyományos a magyar konyhában, viszont az újszerű ötlet biztos, hogy jó fogadást fog kapni, mert a street food kategóriában lehet elképzelni ezt az ételt. tehát egy olyan szendvicset is készítettek, amihez kolbászt és sült tarját használtak fel.” – emelte ki a zsűri tagja, Gombkötő János.

A rezi program a Várbarátok Köre szervezésében indult útjára 2012-ben. A kolbásztöltőn minden évben lehetőség van támogatói és tombolajegy vásárlására, az ebből befolyó összeget mindig a közösség javára költik el. 2019-ben fa gyermekjátékokat szeretnének vásárolni. Mindezek mellett fontos cél a szórakoztatás is.

„Azzal a céllal hoztuk létre, hogy egyrészt illeszkedjünk mi is a térségi, téli turisztikai kínálathoz, másrészt a gasztronómiai múlt feltámasztása vagy életben tartása is talán cél lehet. De van egy újabb cél is, hogy most már találkozzunk a szomszédjainkkal, barátainkkal így év elején, mondjuk azt, hogy köszöntsük együtt az új évet egy ilyen szép gasztronómiai rendezvényen.” – tette hozzá Cserép Gábor, Rezi polgármestere.

A 8. rezi disznótorosnak az idei évben is a Laky Demeter Turistaház udvara adott otthont, ahol a csapatok már a tavaly felépült rendezvénypajta alatt tölthették a kolbászokat.

A Keszthelyi TV híradása itt tekinthető meg.