Külföldiek nélkül olcsóbb lehet idén nyáron a Balaton (mfor.hu)

Nincsenek külföldi vendégek a balatoni szállodákban, ezért az eredetileg tervezettnél kisebb mértékben drágultak a hotelek. Mindenki SZÉP-kártyával fizet, de a rossz idő nagyon nem hiányzott a hazai turizmusnak – olvasható az mfor.hu-n.

 

Viszonylag drága a Balaton, de az az állítás nehezen bizonyítható, hogy egy hét nyaralás a Balatonon ugyanannyiba kerülne, vagy még drágább is, mint egy hét nyaralás a görög tengerparton. Az mfor.hu megpróbálta feltérképezni a koronavírus-járvány utáni piacot, számos utazási portált, saját szállodai oldalt, utazási irodák ajánlatait átnéztük és beszéltünk több balatoni szállodával is. Minden esetben 2 fővel és négycsillagos szállodával kalkuláltunk és bár természetesen lehetnek eltérések, azt a következtetést vontuk le, ha július közepén utaznánk el nyaralni egy hetet, akkor az a Balatonnál 250-300 ezer forintból kijönne, míg Rodoszon egy hasonló nyaralás repülőjeggyel inkább a 450-500 ezer forintos kategóriába tartozna.

A balatoni szállodák többsége pünkösd környékén nyitott ki újra és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) rögtön ki is adta az első sikerjelentést.

A vidéki turizmus gyorsan képes lesz regenerálódni, így akár az is megtörténhet, hogy a bevételek nemcsak megközelítik, de meg is haladják a tavalyi számokat – közölte az MTÜ.

Ez azt a hamis látszatot sugallta, mintha például a balatoni szállodáknak meg se kottyanna, hogy nincsenek külföldi vendégek. Pedig általánosságban elmondható, hogy júliusban kétharmad-egyharmad szokott lenni a hazai-külföldi arány a balatoni szállásokon, de a külföldiek sokkal többet költenek. Most egyáltalán nincsenek külföldiek, ez pedig a szállodák árképzési stratégiáját is befolyásolta.

Tavaly nyárhoz képest csak pár százalékkal emeltünk. Ha lennének külföldiek, akkor ez biztosan nagyobb lett volna, de így kénytelenek voltunk a magyarok pénztárcájához igazítani az árakat – mondta lapunknak egy balatonkenesei, vízparti, 70 szobás, négycsillagos szálloda munkatársa.

Július közepétől 25 ezer forintba kerül itt egy éjszaka. Az MTÜ által kiépített Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központon (NTAK) keresztül pedig a szállodák látják, hogy a riválisok milyen áron adják ki a szobáikat, így a balatonkenesi szálloda is ez alapján döntött a pár százalékos emelés mellett. A Szállodaszövetség elemzéseiből látszik, hogy tavaly nyáron bruttó 22 ezer forint volt az átlag szobaár a Balatonon. Ez nagyjából most is hasonló lehet; az egyik legszebb balatonfüredi szállodában 20,4 ezer forint egy éjszaka reggelivel, ha utazási irodán keresztül foglalnánk, míg a többség 25 ezer forintot kér el, míg a legdrágább éjszaka 41 ezer forintba kerülne.

A teljes cikk itt található.