Külföldi tapasztalatokat vetettek be a dél-balatoni szüretben (Vitorlázz Itthon)

Az idei évben külföldi tapasztalatokkal felvértezve vágott neki a Bujdosó-család a szüretnek, valamint a borkészítésnek. Számos újítást bevezettek, ami eddig úgy tűnik sikeresnek mondható. Bujdosó Ferenc elégedett a 2020-as esztendővel a szőlőben. A borász a Vitorlázz Itthonnak adott interjút. 

Bujdosó Ferenc, a fia Új-Zélandon szerzett tapasztalatait igyekezett átültetni most a szüretben – árulta el a borász a Vitorlázz Itthonnak.  Bujdosó Ferenc szerint ami a legfontosabb tapasztalat az az alapanyag.

Mi is hangsúlyozzuk, hogy a jó szőlőalapanyagból lehet jó bort készíteni. Azok voltak az érdekes szempontok, hogy milyen érettségi fokban, milyen savtartalommal, milyen mustfokkal érkezik a pincébe a Savignon Blanc, hogy olyan finom legyen, amilyen. 

-fogalmazott. Hozzátette: több iskola van, az egyik, hogy több szüreti időpontban szüretelnek és utána házasítják a különböző szüretből származó borokat, illetve a másik elkapni azt az érettségi állapotot olyan fitotechnikával a szőlőben, ami lehetővé teszi, hogy élénk savval de mégis érett szőlőt szüreteljenek és akkor egy szüreti időpontban is megvalósítható az a fantasztikus aromagazdagság amit a Savignon Blanc tud. Ők a második utat választotték idén. Hozzá kell tenni, hogy ez az évjárat erre rendkívül alkalmas volt. Augusztusban elmaradtak azok a hőségnapok amelyek a korábbi éveket jellemezték, és egy normál érés mellett szép savak maradtak. Bujdosó Ferenc szerint nagyon könnyű dolguk volt abból a szempontból, hogy gyakorlatilag augusztus 24. óta egyetlen esőnap sem volt.

A birtokon a fehér szőlő szüretelését már befejezték, a kései szüretelésű sárgamuskotály nagyon szépen alakul, a prémium vörösek várják még a szüretet.

Elárulta azt is, hogy remek Pinot Noir-t szüreteltek, amiből Bland Noir-t szeretnének, egy fehér pezsgőt készíteni, emellett   Chardonnay alapbort is készítettek, úgyhogy annak sincsen semmi akadálya, hogy egy fehér Chardonnay pezsgőt készítsenek. Kedvenc tételük, a rosé is kierjedt már – tette hozzá.

Az idei év újdonsága lesz, hogy belevágtak a napjainkban nagyon divatos Pet-Nat készítésbe, ami azt jelenti, hogy erjedő mustot töltenek le bizonyos cukortartalomnál és az a maradék cukortartalom, amit a pezsgős üvegbe lezárnak, az erjed ki még szárazra és keletkezik még buborék. Ez egy természetes gyöngyöző bor tulajdonképpen. Attól függően, hogy milyen cukortartalommal sikerült elkapni, olyan nyomás lesz majd a palackban. Egy házasítást, egy cuveé-t erjesztettek együtt, egy Savignon Blanc-t Királylánykával és sárgamuskotállyal.

A teljes interjú a www.vitorlazzitthon.hu oldalon érhető el.