Közösen is véleményezték a balatoniak az építészeti törvény koncepcióját

9 nap állt rendelkezésre véleményezni a kormány honlapjára március elsején felkerült új építészeti törvény koncepcióját, amit sokan megtettek. Lombár Gábor, az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke a HírBalatonnak elmondta, tagjaiktól begyűjtve a véleményeket, közös javaslatot küldtek be az illetékes tárcához a ma lejáró határidőig.

Lombár Gábor kifejtette, számos észrevétel szerepel az Építési és Közlekedési Minisztérium részére elküldött javaslatukban. Az egyik legfontosabb, amit már sok fórumon hangoztattak, hogy szükség lenne visszaállítani a balatoni főépítész intézményét, hiszen az üdülőkörzet egy egységes turisztikai régió, fontos megőrzendő értékekkel, saját összefüggő infrastruktúrával, ugyanakkor három vármegyéhez tartozik – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a szőlőhegyek védelmében kezdeményezi a BSZ, kerüljön bele a törvénybe, hogy ne lehessen beépíteni a borszőlő termőhelyi kataszteri övezetét. A zártkerteknél a hegybírók ellenőrizzék a szőlőművelés fenntartását.

A megjegyzések között szerepelt egyebek közt, hogy a BSZ támogatandónak tartja a koncepcióban a főépítészi rendszer megerősítését és tervtanácsok létrehozatalát, ugyanakkor nem támogatja a vármegyei főépítészek pozíciójának megszüntetését. Ez utóbbiaknak többféle feladatai között szerepelhetne, hogy működtessék a helyi, területi tervtanácsokat, illetve ha egy település nem tud főépítészt alkalmazni, akkor ellássanak ilyen feladatokat is.

Megfogalmazódott igényként, hogy a helyi főépítész véleményét mindig kérje be és vegye figyelembe a hatóság.

A balatoni önkormányzatok jelezték azt is, hogy álláspontjuk szerint a települések önrendelkezési joga sérül a saját arculat kialakításában, ha koncepció szerinti verzió marad a törvényben. Eszerint a helyi tervtanácsok és főépítészek döntésének felülvizsgálatát az állami főépítész és az általa vezetett területi tervtanács végezheti.

A balatoni önkormányzatok támogatják a koncepcióban az építésügyi hatóságok felállítását, ugyanakkor nem értenek egyet azzal, hogy az építési engedélyek hatályát 4 évről 10 évre hosszabbítsák.

A BSZ tagjai javaslatai alapján üdvözölte, hogy az egyszerű bejelentés helyett tudomásulvételi eljárás szerepel a jogalkotók koncepciójában, mert ezzel vissza lehet szorítani a szabálytalan építkezéseket.

A szövetség javaslataiban egyebek közt kérte azt is, hogy a megszületendő törvény véleményezésére biztosítsanak elegendő időt – Lombár Gábor beszámolója szerint.

***