Közlekedésbiztonság mindenek felett (tvkeszthely.hu)

A jelen gyermeke a jövő közlekedője – ez a mottója a HUMDA Road Safety programnak. Az interaktív KRESZ pálya most Keszthelyre is megérkezett, egy hétig vendégeskedik a városban. Az óvodás és alsó tagozatos iskolás gyerekek elméleti, majd gyakorlati ismereteket szerezhetnek a biztonságos közlekedésről – írja a tvkeszthely.hu.

Játékosan tanulták az elméleti ismereteket a gyerekek. Az irányokat többször is, alaposan begyakorolták, hiszen ez alapvető a közlekedésben. Ezután láthatósági mellényben és bukósisakban biciklire vagy rollerre szállhattak és kipróbálhatták a KRESZ pályát. Az Egry iskola alsó tagozatosai rendszeresen kerékpároznak a forgalomban, a program azonban nagy sikert aratott a gyerekek körében.

„Nagyon jól éreztem magam, és szerintem egy hasznos program volt. A karjelzések, a táblák, hogy mit mutatnak, és, hogy merre kell nézni, amikor kikanyarodunk. Rengeteg mindent tanultam a KRESZ-ről. Szerintem nagyon érdekes, és úgy gondolom, hogy már bátrabban közlekedek a mindennapi életben.” – mondta Hevér Levente, az Egry József Általános Iskola és AMI tanulója.

Az edukációs projektet 2021 szeptemberében indította el a HUMDA. Azóta több mint 80 ezer gyerek vett részt az oktatáson. A projekt hiánypótló, hiszen egyelőre iskolai keretek között hivatalosan nincs lehetőség KRESZ szabályokat tanulni.Az esemény sajtótájékoztatóján elhangzott, a HUMDA elkötelezett az Európai Unió célja mellett, hogy 2050-re nullára csökkenjen a halottak száma az utakon.

„A célja a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztése pontosan annak érdekében, hogy az Európai Unió által is megfogalmazott célokat, miszerint 2030-ra felére csökkenjen a közúti balesetben elhunytak száma, 2050-re pedig ez nullára redukálódjon. Mi ezen célok elérése érdekében az alsó tagozatos diákokat és óvodásokat választottuk, mert azt látjuk, hogy a jelen gyermeke a jövő közlekedője. Ha ezek a készségek vagy ez a tudás már náluk készségként épül be a mindennapjaikba, akkor ezeket a célokat meg fogjuk tudni valósítani.” – tájékoztatott Lázár László, a HUMDA Zrt. kommunikációs igazgatója.

Keszthely a 31. állomása a Road Safety programnak. A városban jelentős a kerékpáros forgalom, és egyre több roller is közlekedik már az utakon. Az iskolák részvételét a tankerület szervezte meg, a projektet pedig az önkormányzat hívta el Keszthelyre. A városban egyébként viszonylag kevés a súlyos baleset, de fontos a közlekedési kultúra fejlesztése.

„Látható, hogy a gyerekek nagyon élvezik. Tulajdonképpen kapnak egy kis elméleti felkészítést, és utána gyakorlatban is használhatják a rollereket, játékokat, és a szabályok betartását gyakorolják, illetve a közlekedési kultúrát fejlesztik. Ez ebben a városban is fontos, bár azt el lehet mondani, hogy általában Keszthelyen a közbiztonság mellett a közlekedési biztonság is relatíve jó.” – emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A Road Safety pálya péntekig vendégeskedik a keszthelyi Fő téren. Délelőtt szervezett csoportok használhatják, de délután 2-től 4 óráig korosztálytól függetlenül bárki kipróbálhatja. A belépés ingyenes.