Közel két százalékkal nőtt Hévíz vendégéjszakáinak száma

Ismét növekedő vendégéjszaka számról adhat tájékoztatást Hévíz – olvasható a város FB-oldalán. A befizetett idegenforgalmi adó bevételei alapján számított vendégéjszakák száma a 2017-es 1 millió 201 ezerről 1 millió 223 ezerre emelkedett 2018-ban – minderről Papp Gábor, Hévíz város polgármestere és Horváth H. Orsolya a Hévízi Turisztikai Nonprofit KFT. ügyvezetője tájékoztatta a sajtót hétfőn.

Hévíz vendégéjszaka-számainak alakulása 2000-től (forrás: Hévíz FB oldala)


A polgármester hangsúlyozta: a turisztikai szektort és a turizmus feltételei fejlesztéseinek köszönhetően évek óta folyamatos növekedést tud felmutatni a város.

Mint mondta: a magánszálláshelyek minőségfejlesztését segítő önkormányzati pályázat, a szálláshelyek fejlesztésére a kormányzat által kiírt Kisfaludy-program, valamint az egyéb kormányzati és uniós pályázatok, illetve a Hévíz-Balaton Airport induló fejlesztése is olyan minőségi átalakításokat tettek és tesznek lehetővé Hévízen, melyek nemcsak a vendégkör megtartásában, de a vendégszám növekedésben és a desztinációk bővülésében is eredményt hoznak. A beszedett idegenforgalmi adó, valamint az ennek alapján kapott kormányzati támogatás pedig lehetővé teszi, hogy a turizmusba visszaforgatva újabb lehetőségekkel, attrakciókkal, beruházásokkal bővítsék a várost.

Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a számokról szólva elmondta: a legtöbb vendégéjszakát, 430 ezret a magyar vendégek részéről regisztrálták, a külföldiek közül legtöbb vendég Németországból érkezik, őket követik az oroszok, az osztrákok, a csehek, majd a szlovákok. Hozzátette: tapasztalható, hogy tovább erősödik a hazai és a közép-európai vendégkör, ahonnan elsősorban fiatalabbak, családosok érkeznek.

Honfitársaink átlagosan 3,4 éjszakát töltöttek Hévízen, ami jól mutatja, hogy leginkább a wellness és spa élmények, a pihenés és a programok vonzották őket. Külföld tekintetében a legmarkánsabb változás cseh (+6%) és a szlovák (+8%) éjszakákban jelentkezett, de emellett az osztrák (+3%), a lengyel (+11%) és az ukrán (+2%) kereslet is növekedett. A leghosszabb tartózkodási idővel két piac büszkélkedhet: a németek áltagosan 9,5 éjt, az oroszok 9,7 éjt vendégeskednek Hévízen. Ők elsősorban a Hévízi Tradicionális Kúra miatt töltenek el hosszabb időt a városban.