Követendő példa lehet az új építkezéseket leállító Paloznaké

Paloznakon hétfőtől az újabb építkezéseknek megálljt parancsoló változtatási tilalom lép életbe. Czeglédy Ákos polgármester a hirbalaton.hu-nak azt nyilatkozta, több balatoni település is küzd a beépítési lázzal, amit kezdetben az építkezések liberalizálása, majd a járvány, és a családi-, turisztikai állami támogatások fokoztak.

Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke követendőnek tartja a paloznaki példát.

 

Czeglédy Ákos elmondta, egyre nagyobb a nyomás a balatoni és Balaton-közeli településeken, mivel egyre többen szeretnének befektetési, nyaralóépítési, olykor beköltözési céllal építkezni. Szükségessé vált ezt a folyamatot a jelenleginél jobban szabályozni, megvédve a település falusi jellegét, élhetőségét és ezzel a turisztikai értékét is. Az alig 600 lelkes Paloznakon jelenleg mintegy 40 építkezés zajlik. Problémák merültek már fel az áram-, és vízszolgáltatásoknál is, hiszen a közműveket a falu korábbi igényeihez építették ki.

A változtatási tilalom bevezetésére, amit a képviselő-testület egyetértésével, de a vészhelyzetre való tekintettel saját határkörben hozott meg, a 2018-ban életbe lépett új területrendezési törvény jogosítja fel – mondta a polgármester. A jogszabályban a kiemelt övezetek, köztük a Balaton-régió településeit arra kötelezték, hogy 2021. végéig vizsgálják felül a helyi építési szabályzatukat (HÉSZ), rendezési tervüket, összhangba hozva azokat az új jogszabályokkal. Az új HÉSZ elfogadásáig pedig egy másik jogszabály (Étv. (1997. LXXVIII tv.) értelmében változtatási tilalmat léptethetnek életbe, amely maximum 3 évig maradhat érvényben.

 

Nagyobb védelem

A Balaton-parti településeknél az új helyi építési szabályokat alapvetően befolyásolhatják majd az új vízparti tervek, amelyek  egyeztetése jelenleg is zajlik az önkormányzatokkal. A helyi rendeletek ezekhez igazodása azért is fontos, mert az új területrendezési törvény, és a készülő vízparti tervek a korábbiaknál nagyobb védelmet biztosítanak a Balatonnak és a közösségi érdekeknek – a jogszabály-előkészítők nyilatkozatai szerint.

Czeglédy Ákos arról is beszámolt, hogy Paloznak nem az első, hiszen Dörgicse már ősszel változtatási tilalmat rendelt el a külterületén, így elejét véve nem kívánatos beépítési törekvéseknek. „Az lenne a jó, ha a többiek is követnék a példánkat, megvédve a Balaton-régió tájképét, településképeit, természeti értékeit” – fogalmazott a polgármester.

 

Nagy az önkormányzatok felelőssége

Lombár Gábor, a BSZ elnöke, Balatonfenyves polgármestere a hirbalaton.hu-nak elmondta, legutóbb egy csütörtöki konferencián fejtette ki, hogy központi rendeletekkel nem lehet, így településszinten kell megvédeni a településképet, ezért nagy az önkormányzatok felelőssége.

Beszélt arról is, hogy a társasházak szaporodásával járó markáns fogyasztásnövekedés komoly kihívás elé állítja a közszolgáltatókat. Hangsúlyozta, fontos lenne, ha a helyi építési szabályzatokban gátat vetnének a túlzott beépítéseknek, közte annak a jó ideje zajló folyamatnak, hogy felvásárolt tóparti üdülők, kempingek helyére társasházak épüljenek.

„Sajnos az önkormányzatok az elvonások miatt különösen nehéz anyagi helyzetbe kerültek, így még nehezebb ellenállni a különféle támogatásokat, előnyöket is ígérgető befektetői törekvéseknek. Követendő példának tartom a paloznaki megoldást ott, ahol nincs más lehetőség ezen törekvések mederben tartására” – fogalmazott a BSZ elnöke.

 

Szigliget példája

Balassa Dániel, az beépítési láznak hosszú évek óta példaértékűen ellenálló Szigliget új polgármestere a hirbalaton.hu-nak elmondta, pár héten belül elfogadják az új rendezési tervüket. Több éves előkészítő munka, szakmai egyeztetés előzte meg, hogy sikerüljön a jövőben is maximálisan megőrizni a tájképi elemeket, Szigliget falusi jellegét, eddigi értékeit, és elejét venni az üzleti, illetve befektetési célú beépítéseknek – fogalmazott.

„Sokan szeretnének szabályokat áthágva építkezni Szigligeten is. Sajnos arra az új rendezési terv elfogadásával sem számíthatunk, hogy ez a nyomás csökkenni fog” – jegyezte meg.

 

“Fontos kordában tartani a beruházásokat”

A Balatonnál már számos példa mutatja, hogy van, ahol engedtek ennek a nyomásnak, vagy az éppen érvényben lévő jogszabályok szerint nem tehettek mást.

Fodor Márk, a Zala megyei Közgyűlés térségfejlesztési bizottságának elnöke úgy fogalmazott a mandiner.hu egyik interjújában, hogy “nem a lakóparkok vagy a túlépített hegyoldalak miatt szeretjük a Balatont. A tó infrastruktúrája öt éven belül teherbíró képessége végéhez ér, ezért fontos kordában tartani a beruházásokat.”